Koncert zdravniškega orkestra Camerata medica ob 30-letnici delovanja

8.10.2022 ob 19:00 Celje Dom sv. Jožef, Kultura, Cerkvena glasba
Camerata medica, zdravniški orkester Camerata medica, zdravniški orkester

V soboto, 8. oktobra 2022, ob 19.00 bo v cerkvi sv. Jožefa v Celju nastopil zdravniški orkester Camerata medica v koncertnem ciklusu Glasba na hribu. Instrumentalni koncert zdravniškega orkestra bo ob tridesetletnici delovanja orkestra, solist pa bo Andrej Gubenšek.

Vstop prost.

Zdravniški orkester CAMERATA MEDICA združuje zdravnike, študente medicine in druge zdravstvene delavce ter somišljenike, ki gojimo pristno ljubezen do glasbe in orkestrske igre.

Orkester je nastal v začetku 90., ko se je k Ljubljanskemu zdravniškemu godalnemu kvartetu Mašera, ki ga je ustanovil dr. Andrej Mašera, pridružilo še več kolegov zdravnikov z željo po skupnem glasbenem ustvarjanju (med njimi dr. Igor Kranjec, dr. Miha Benedik, dr. Janez Jančar, dr. Jurij Lenard, dr. Igor M. Ravnik). Prvi mentor orkestra in dirigent je bil prof. Franci Rizmal, ki pa je zaradi obveznosti taktirsko palico kmalu predal Andreju Ožbaltu. Ta je orkester vodil dve desetletji in z njim koncentiral po celi Sloveniji tako v sklopu prireditev, povezanih z medicinsko stroko, kot tudi koncertov, namenjenih širši publiki, kot je na primer Poletje v Stari Ljubljani.

Orkester je v skoraj 30-letnem delovanju pridobil precej koncertnih izkušenj, saj že vsa ta leta  sodeluje na pomembnejših javnih prireditvah, ki so povezane z medicinsko stroko (zaključek Plečnikovih dni), kot tudi na dobrodelnih prireditvah in samostojnih koncertih, ki jih redno prireja (Božično-novoletni koncert in Zaključni koncert na Zdravniški zbornici, koncert v Polhograjski graščini, večeri v atriju v Celju). V letu 2016 je orkester ob praznovanju 25. letnice delovanja izdal zgoščenko z deli klasičnih in sodobnih skladateljev, pa tudi s priredbami priljubljenih skladb, ki redno bogatijo naš repertoar. Prav za odlične priredbe, kot tudi odlično vodenje orkestra, smo lahko hvaležni dirigentu prof. Avseneku, ki orkester vodi od leta 2011.

Organizacijsko je orkester dolgoletno vodil predsednik violinist Andrej Maležič, ki ga je nasledil zobozdravnik violinist Gregor Mavčič. Orkester je dolgo vodila violinistka zdravnica Mojca Božič, dobro leto je zanj skrbela violinistka specializantka Kristina Gorjup, nato pa pet let dr. Marina Klemenčič. Za njo je orkester prevzela Kaja Galič Lenkič, trenutna predsednica pa je Andreja Popit.

Orkester večinoma nastopa v godalni zasedbi, na koncertih pa pogosto sodeluje tudi s solisti in zbori. Z orkestrom se je zvrstilo že precejšnje število solistov, med katerimi je večji delež zdravnikov: dr. Pavle Kornhauser in dr. Barbara Novak (klavir), dr. Marko Zupan (violina), dr. Alenka Okorn (kitara), dr. Tanja Marinko, dr. Andreja Černe (flavta), Jure Volk (oboa), Katja Lavrenčič (klavir), Barbara Čokl (alt), Tine Malgaj (kitara), Jasmina Antonič-Babnik (mezzosopran) in drugi. Še posebej pa se veselimo sodelovanja s študenti medicine in mladimi zdravniki: Tina Gregorc (violončelo), Lucija Čemažar (violina), Andrej Gubenšek (violina), Alja Koren (mezzosopran), Anja Colja (flavta), Polona Maver (klavir), Sanja Zupanič (sopran), Mateja Lasić (klavir), Miha Zabret (tenor), Domen Križaj (bariton), Katarina Tominec (klavir) in drugi.

Tudi v prihodnje želimo nadaljevati sedaj zastavljeno pot. Najlepša hvala vsem, ki s svojo prisotnostjo na naših koncertih podpirate naša prizadevanja in delite z nami radost druženja z glasbo. Do snidenja na prihodnjih koncertih!

Andrej Gubenšek, po rodu Celjan, je leta 2004 maturiral na I. gimnaziji v Celju, smer Umetniška gimnazija. Zatem se je vpisal na Medicinsko fakulteto v Ljubljani in po zaključenem tretjem letniku še vzporedno na Akademijo za glasbo v Ljubljani. V času študija je sodeloval v raznih komornih zasedbah, ustanovil medicinsko študentsko komorno skupino Muzikoterapija, od leta 2012 pa prevzel vodenje zdravniške komorne skupine Pro Medico z dolgoletno tradicijo. Od leta 2008 redno sodeluje kot solist z zdravniškim orkestrom Camerata Medica. Tako je izvedel Mendelssohnov Koncert za violino in klavir, Tartinijev koncert za violino v g molu, Ciganske napeve Pabla Sarasate, Scherzo tarantelle skladatelja Henryka Wieniawskega, Vivaldijev koncert v a molu za dve violini in več krajših skladb ter priredb za violino solo in orkester. Svoje glasbeno znanje je izpolnjeval na raznih poletnih šolah in seminarjih pri profesorjih:  Igor Ozim,  Wonji Kim Ozim, Joaquin Palomares, Margeritha Marseglia, Christos Polyzoides, Demetrius Polyzoides. Marca 2012 je z odliko diplomiral iz violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Monike Skalar. 

Kot specialist nevrolog je zaposlen v splošni bolnišnici Celje. Kolikor mu dopušča čas, pa glasbeno soustvarja na "Jožefovem hribu", kar ga ob dobri družbi še posebej veseli.