Gnidovčev dan v Ljubljani

3.2.2014 cerkev Srca Jezusovega, Ljubljana Škofija Ljubljana, Svetnik, Misijonar

V ponedeljek, 03. februarja 2014, bomo obhajali Gnidovčev dan. Škof Janez Frančišek Gnidovec, ki je dolga leta deloval kot škof v Skopsko-prizrenski škofiji, je umrl v Ljubljani 3. februarja 1939. To, da je umrl v Ljubljani, ima lahko za Cerkev na Slovenskem poseben pomen: Slovenskim škofom in duhovnikom naj bi kazal smer življenja in delovanja, način, kako se dela v Gospodovem vinogradu. Škofovska služba terja poseben življenjski slog. Božji poslanec mora biti najprej prežet s Kristusovim duhom, velik v ljubezni do Boga in do bližnjega. Zato je potrebno globoko duhovno življenje in prizadevanje za potrebne kreposti.

Geslo letošnjega dneva je: »PREDAN KRISTUSU V SLUŽBI OZNANJEVANJA«.

Priprava na glavno slovesnost, ki bo torej v ponedeljek 03. februarja 2014 ob 18.30 v cerkvi Srca Jezusovega v Ljubljani, bo poteka v duhu škofa Gnidovca: v molitvi pred Najsvetejšim, saj je svetniški škof veliko in najrajši molil prav pred njim.

Program:

petek, 31 januarja: 16.00–17.30 tiha molitev pred Najsvetejšim, ob 17.30 skupna molitev za Cerkev v Sloveniji, ob 18.30 sv. maša;

sobota, 1. februarja: 17.30–18.30 molitev pred Najsvetejšim za duhovnike, redovnike in redovnice, ob 18.30 sv. maša;

nedelja, 2. februarja: 16.00–17.00 molitev pred Najsvetejšim za poglobitev vere v Slovenskem narodu, ob 17.00 sv. maša;

ponedeljek, 3. februarja: 17.30–18.30 molitev pred Najsvetejšim za živa župnijska in oltarna občestva, ob 18.30 bo slovesna sv. maša, ki jo bo ob somaševanju drugih duhovnikov daroval arhidiakon in odgovorni urednik Družine gospod msgr. mag. Franci Petrič.

Spoznavajmo častitljivega Božjega služabnika Janeza Frančiška Gnidovca in druge naše svetniške kandidate, priporočajmo se jim in molimo za njihovo beatifikacijo ali za kanonizacijo.

Molitev za beatifikacijo Janeza Frančiška Gnidovca:

Gospod Bog, tvoj služabnik Janez Frančišek Gnidovec se je iz ljubezni do tebe nesebično ves žrtvoval za uboge. Poveličaj ga s čudeži, da mu bo Cerkev dodelila čast oltarja in nam bo močneje zasvetil njegov zgled. Po Kristusu, našem Gospodu.