God sv. Marije Dominike Mazzarello

14.5.2024 Katoliška cerkev Redovništvo, Svetnik
Foto: FMA Foto: FMA

V Katoliški cerkvi 14. maja praznujemo god sv. Marije Dominike Mazzarello, ustanoviteljice redovne družbe Hčere Marije Pomočnice / Figlie di Maria Ausiliatrice.

Marija Dominike Mazzarello se je rodila 9. maja 1837 v kraju Mornese v Italiji. Ne da bi vedela za don Boska, je začela delati z deklicami podobno kot on z dečki. Zbirala jih je, da bi jih vodila h Gospodu, jih obvarovala pred nevarnostmi za njihove duše ter jih ob tem učila pristnega življenja.

Po prebolelem tifusu pri 23. letih je Bog koreniteje posegel v njeno življenje in ji nakazal življenjsko poslanstvo. V videnju je prejela naročilo: »Tebi jih zaupam!« Deklice namreč, ki jih je videla v igri pred zavodom, ki ga takrat še nikjer ni bilo, kasneje pa je bil zgrajen na tistem mestu. Ob don Boskovem obisku Mornes je v njem začutila svetnika. Don Bosko pa je v dekletih duhovnega združenja hčera Brezmadežne, kateremu je pripadala tudi Marija Dominika prepoznal, da bi iz njih lahko nastala nova redovna družba za vzgojo deklet, k čemur so ga mnogi že dolgo spodbujali. Ko je iz hčera Brezmadežne res ustanovil novo redovno družbo hčera Marije Pomočnice, 5. avgusta 1872, je postavil Marijo Dominiko za prvo predstojnico. Ob ustanovitelju don Bosku je Marija Dominika postala soustanoviteljica hčera Marije Pomočnice. Iz vsega srca je ljubila Boga in je znala Njegovo ljubezen približati tudi drugim.

Devet let po ustanovitvi redovne družbe in njenem naglem razvoju, je Marija Dominika dopolnila svoje življenje in umrla 14. maja 1881 v Nizzi. 24. junija 1951 je bila proglašena za svetnico.

Vir: FMA