Humanitarno-kolesarski dogodek DOS – Dobrodelno okrog Slovenije

8.5.2024 Slovenija Solidarnost, Karitas
Foto: unsplash Foto: unsplash

V petih dnevih 1.225 kilometrov za ustvarjanje nasmehov in spreminjanje prihodnosti

Danes kolesarji začenjajo prvo od petih etap največjega vseslovenskega humanitarnega dogodka DOS – Dobrodelno okrog Slovenije. Najbolj znan dobrodelni kolesar Dami Zupi bo v družbi še 25 kolesarjev v 5 dneh, med 7. In 11. majem, prekolesaril 1.225 kilometrov okoli Slovenije. Namen dobrodelne akcije DOS je zbiranje sredstev za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin. Slovenska kolesarska humanitarna zgodba, ki ima tudi namen povezovanja, gre letos prvič v petih letih tudi izven meja Slovenije, saj bo del poti potekal tudi preko Avstrije.

Projekt, ki ga je zasnoval Dami Zupi, bo letos potekal že peto leto zapored. S koordinatorjem dobrodelnega dela projekta, Slovensko karitas, so v akciji obdarili že več kot 100 otrok, ki so se srčno razveselili novega kolesa. Cilj letošnjih darovanih kilometrov je razveseliti in obdariti še več otrok. Le kdo med nami se ne spomni brezskrbnih otroški dni, ko smo se prav s kolesi podili po domačih ulicah in travnikih, čutili veter v laseh in se počutili svobodno. Prav to si v projektu DOS želijo, da bi lahko to občutil vsak otrok!

Pet etap za dober namen

Letos bo dobrodelni krog okoli Slovenije potekal v petih etapah. Šestindvajset kolesarjev, ki se jim na poti lahko pridružijo tudi ostali kolesarski navdušenci, bo kolesarilo:

1. etapa: 7. maj - od Novega mesta do Strunjana
2. etapa: 8. maj - od Strunjana do Kobarida
3. etapa: 9. maj - od Kobarida do Velenja
4. etapa: 10. maj - od Velenja do Moravskih Toplic (mednarodna etapa)
5. etapa: 11. maj – od Moravskih Toplic do Novega mesta

Da bodo kolesa prišla v prave roke, bodo kot vsako leto poskrbeli pri Slovenski karitas.

Za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin lahko donirate že danes: ZAkolo5 na 1919 ali izvedete nakazilo na:

Slovenska Karitas
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Sklic: 00 905
Namen: Za kolo