Istrska Jakobova pot od Kopra do Trsta

17.5.2014 ob 7:00 Koper, Trst Zamejci in izseljenci, Romanje
Cerkev sv. Jakoba v Kopru Cerkev sv. Jakoba v Kopru

Zberemo se v soboto, 17. maja 2014, ob 7. uri, pred cerkvijo sv. Jakoba, na Trgu Brolo, v Kopru. Pot nas bo vodila mimo Škocijanskega zatoka, po viaduktu Bonifika, do Ankarana (Rožnik). Sledil bo vzpon mimo Božičev do vrha Miljskega hriba in nato spust do Milj (Muggia), kjer bomo približno ob 10h. Tu bo postanek; čas za kavico in ogled starega dela Milj.

Pot do Trsta bomo nadaljevali po pločnikih. V cerkvi sv. Jakoba bo predvidoma ob 13. uri romarska maša. Pri maši nas bo nagovoril lanski novomašnik g. Klemen Zalar, ki službuje v župniji sv. Jakoba. Po sv. maši nas bo pot vodila v asimetrično stolnico, posvečeno tržaškemu mučencu sv. Justu; v začetku 14. st. je nastala s spojitvijo dveh bazilik; v njej je pridigal v slovenščini tudi Primož Trubar. V stolnici je oltar z relikvijami sv. Socerba. Tu nas bo nagovoril predstavnik tržaških Slovencev in nam predstavil zgodovino prisotnosti Slovencev v mestu. Sledil bo strm spust do Velikega trga (Piazza Unità), ki je eden od največjih in najlepših proti morju odprtih trgov ter na trg ob Rusem mostu (Piazza Ponterosso). »Veliki kanal« (Canal grande) ob trgu Ponterosso, nekoč srce tega dela mesta, ki se konča z neoklasicistično cerkvijo sv. Antona, ki je največja cerkev v Trstu; ob njem pa je tudi srbska pravoslavna cerkev sv. Spiridiona, grajena v neobizantinskem slogu.

Odhod iz Trsta bo predvidoma z avtobusom ob 17.30; vrnitev v Koper okoli 18. ure. Seveda se junaki lahko vrnete tudi peš ali pa se peljete z avtobusom do Milj, od tam pa peš v Koper. Cena za avtobus bo 7 €, če bo avtobus polno zaseden, sicer pa lahko tudi kakšen evro več. Prijave za avtobus bomo zbrali zjutraj pri prvem postanku v Ankaranu, ko bo določen tudi prispevek za avtobus.

Voditelj romarskega pohoda: Bogdan Vidmar.

-    Vodnika na poti bosta Nevijo Santin in Primož Kalin.
-    Čas hoje: približno 6 ur.
-    Na poti nas čaka nekaj lažjih vzponov in spustov.
-    Za prehrano in pijačo poskrbi vsak sam; na poti so tudi bari in trgovine.
-    Pohodnik se udeleži pohoda na lastno odgovornost.
-    Romanje bo v vsakem vremenu.


Informacije: Bogdan Vidmar; GSM: 051/323-165;

e-naslov: [email protected]