Izjava generalnega tajnika Slovenske karitas ob svetovnem dnevu ubogih

18.11.2018 Karitas, Dobrodelnost
Foto Družina Foto Družina

Papež Frančišek že vse od začetka svojega pontifikata posebno pozornost namenja ubogim oziroma ljudem, ki živijo na obrobju družbe. Zato ni bilo nepričakovano, ko je leta 2016 ob koncu jubileja usmiljenja določil, da se vsako leto 33. nedeljo med letom obhaja Svetovni dan ubogih.

Na svetu se prepad med bogatimi in preostalimi zemljani veča. Res pa je tudi, da je vedno manj ekstremne revščine. Vendar, revščina obstaja, in obstaja tudi v Sloveniji. Statistični urad navaja, da je lani pri nas živelo pod pragom revščine več kot 13 % vseh prebivalcev Slovenije, to je približno 260.000 ljudi. Pod pragom revščine je živelo kar16 % vseh upokojencev, 7 % vseh delovno aktivnih oziroma 32.000 zaposlenih in 24.000 samozaposlenih. Pod pragom revščine je bilo tudi 42 odstotka vseh brezposelnih. Končno, pod pragom revščine je bilo skoraj 50.000 otrok.

Papež Frančišek je letošnjo poslanico ob Svetovnem dnevu ubogih naslovil Ta nesrečnik je klical in Gospod ga je uslišal. V poslanici se najprej sprašuje, kako lahko klic uboštva, ki je klic osamljenosti, razočaranja in upanja, ne prodre v naša ušesa in nas pušča brezbrižne in ravnodušne. Nato pojasni, da je Svetovni dan ubogih skromen odgovor, ki ga celotna Cerkev daje ubogim vseh vrst in v vseh deželah, da ne bi mislili, da njihovega klica ni slišal nihče. Tretji poudarek v poslanici pa je na glagolu 'osvoboditi'. Za uboštvom nihče ne stremi, ampak ga povzročajo sebičnost, pohlep, nepravičnost. Vse to so oblike zla, ki so stare toliko kot človeštvo in imajo dramatične družbene posledice. Zato sta vsak kristjan in vsaka skupnost poklicana, da sta Božje orodje za osvoboditev in podporo ubogih, da se bodo mogli popolnoma vključiti v družbo.

Za spremembo v družbi moramo torej hkrati delovati na dveh vzporednih tirih: odpravljati krivične družbene strukture, za kar je odgovorna politika in neposredno pomagati ljudem v stiski, kar pa lahko naredi vsakdo sam, To nalogo pa opravljajo tudi dobrodelne organizacije, kot na primer Slovenska karitas in številne druge.

 

Mag. Cveto Uršič
Generalni tajnik Slovenske karitas