Izjava Misijonske družbe lazaristov o obtožbah zoper njenega člana v televizijski oddaji Argument

V oddaji Argument na PlanetTV je v četrtek, 4. aprila 2019, anonimni neznanec obtožil gospoda Jožeta Planinška CM »spolnega nadlegovanja« v času srednješolskega šolanja. 

V izjavah objavljenih 23. in 26. februarja 2019je vodstvo Misijonske družbe poudarilo, da je pripravljeno stopiti naproti vsakemu, ki bi se nanj obrnil s pritožbo, da je bil zlorabljen s strani kakšnega od njenih članov. V takšnem primeru se ugotovi storilec in dejanje. Glede na težo dejanja se pritožba obravnava v notranjecerkvenih postopkih ali/in pred civilnopravnimi organi, ki izrečejo sodbo in določijo ukrepe.

Anonimni neznanec na televizijskem zaslonu vodstvu Slovenske province zlorabe ni prijavil, zato tega primera ni moglo obravnavati in prijaviti suma zlorabe organom kazenskega pregona. Žrtev ima pravico razodeti storilca, ki ji je prizadejal krivico. Toda ta mora biti ugotovljena na osnovi sodnega postopka, kakor ga določajo zakoni pravne države. V tem primeru tega ni bilo, zato ta način obravnave suma kaznivega dejanja zavračamo in poudarjamo, da zaupamo civilnopravnim in cerkvenim organom, ki so postavljeni in usposobljeni, da ugotovijo krivdo in njeno težo. Osumljenec pa je nedolžen, dokler mu krivda sodno ni dokazana. Privatizacija sodbe, ki si jo je oddaja prilastila, odpira pot pogromu, linču, maščevanju in drugim motivom, končno ruši temelje pravne države in je v ostrem nasprotju s civilizacijskimi normami, ki ščitijo pravico do dobrega imena posameznika, dokler mu krivda ni dokazana.

Ljubljana, 5. aprila 2019

 

Slovenska provinca Misijonske družba lazaristov
Franc Rataj CM, vizitator