Izjava provinciala slovenskih jezuitov p. Mirana Žvanuta v zvezi z obtožbami zoper p. Marka Ivana Rupnika

7.12.2022 Ljubljana Redovništvo, Zaščita otrok
p. Miran Žvanut, provincial slovenskih jezuitov - Foto: Družina p. Miran Žvanut, provincial slovenskih jezuitov - Foto: Družina

V teh dneh smo lahko v različnih medijih zasledili članke o p. Marku Ivanu Rupniku. Žal kot vedno precej napihnjeno tudi z veliko neresnice.

Dikasterij za nauk vere je leta 2021 res prejel pritožbo zoper p. Marka Ivana Rupnika in zaprosil Družbo Jezusovo za uvedbo predhodne preiskave tega primera. To je pač normalna procedura. Pritožba ni prišla s strani redovnic, kar nekateri mediji lažno navajajo. Družba Jezusova je za preiskavo imenovala zunanjega preiskovalca (redovnika iz drugega reda) in več ljudi je bilo povabljenih, da pričajo. Končno poročilo je bilo predstavljeno Dikasteriju za nauk vere in po preučitvi rezultatov preiskave je Dikasterij za nauk vere ugotovil, da je treba obravnavana dejstva šteti za zastarela in je zato primer zaključil letos v začetku oktobra. V okviru predhodne preiskave pa so bili zoper p. Marka Ivana Rupnika sprejeti previdnostni ukrepi, ponavljam, to so previdnostni ukrepi in nikakršne sankcije ali prepovedi s strani Vatikana, kar zasledimo v medijih. Previdnostni ukrepi so pač nekaj običajnega, ko pride do takšnih ali podobnih obtožb zoper redovnika.

Torej Dikasterij za nauk vere ni proti p. Marku Ivanu Rupniku sprejel nikakršnih sankcij, samo obvestil je Družbo Jezusovo, da je primer zastaral.

P. Marko Ivan Rupnik živi že preko 20 let izven Slovenije, tako da kot provincial sam nisem neposredno vključen v to preiskavo. Zanj je trenutno odgovoren delegat mednarodnih hiš v Rimu, ki pa me seveda obvešča o dogajanju in predvidevam, da me bo v primeru kakršnihkoli novih informacij tudi o tem obvestil.

Naj poudarim, da Družba Jezusova resno vzame vsako pritožbo proti enemu od svojih članov in tudi ta pritožba je bila zelo resno vzeta. Poslanstvo Družbe Jezusove pa je tudi poslanstvo sprave in iskanja resnice in verjamem, da bodo osebe, ki jim je zaupano reševanje tega primera, tudi prišle do resnice.

p. Miran Žvanut,
provincial slovenskih jezuitov

Vir: Družina