Jubilejno, 20. vseslovensko romanje gasilcev k Mariji Pomagaj

4.5.2024 ob 15:00 Brezje Praznik, Romanje
Skupinska fotografija na trgu pred baziliko Skupinska fotografija na trgu pred baziliko

Ob prazniku njihovega zavetnika, svetega Florijana, k Mariji Pomagaj tradicionalno priromajo gasilke in gasilci iz celotne Slovenije. Letošnjega, jubilejnega 20. romanja, se je udeležilo preko 200 članov, iz kar 29 gasilskih društev. Gasilke in gasilci so se v lepem sončnem vremenu zbrali pred gasilskim domom Brezje, kjer so formirali t.i. ešalone in odšli do bazilike Marije Pomagaj. Slovesno somaševanje je v baziliki vodil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl, ob njem so somaševali rektor bazilike, dr. p. Robert Bahčič, g. Pavle Juhant ter g. Ciril Kocbek, župnik iz Zgornje Kungote, prav tako gasilec.

V uvodu v sveto mašo je prisotne nagovoril g. Metod Gaber, član PGD Brezje: “Obhajamo sveto mašo ob dvajsetem romanju gasilcev k Mariji Pomagaj na Brezje. V tem času smo doživeli marsikaj; od slabih do dobrih trenutkov, dogajale so se spremembe včasih na slabše, na srečo pa večinoma na boljše. Vem pa da se v tem času v ničemer ni spremenilo naše poslanstvo, pomagati vsem, ki potrebujejo našo pomoč ne glede na status, versko, rasno pripadnost ali svetovni nazor. V tem smo gasilci posebni."

Nadškof Alojzij Cvikl je v pridigi najprej spregovoril o današnji Božji besedi: “Človek lahko življenje pridobi takrat, ko ga na videz izgublja, nam pove Jezus v Evangeliju. Po človeško je to nelogično, ni pa to proti božji logiki, kajti nihče si ne more z lastnimi močmi pridobiti tistega življenja, o katerem govori Jezus. To življenje je soudeležba pri njegovem, božjem življenju, je neminljivo in je zastonjski božji dar.”

Ob zaključku pridige se je nadškof Cvikl gasilkam in gasilcem zahvalil za požrtvovalno delo: "Prav je, da se vam danes , na tem mestu; tu, v slovenskem narodnem svetišču, pri Mariji pomagaj, zahvalim za to vaše požrtvovalno služenje, predvsem, da na prvo mesto postavljate človeka v stiski. Hvala vam, da opazite človeka, ki trpi, ki se znajde v težavah in predvsem hvala za vašo pripravljenost pomagati. Skupaj z vami vsi prosimo, naj vas dobri Bog, po priprošnji Marije Pomagaj spremlja pri vašem težkem, odgovornem in večkrat tudi nevarnem delu.”

Po sveti maši je gospod nadškof blagoslovil gasilska vozila, ki so bila pred baziliko, sledilo je fotografiranje ter odhod gasilcev ter gasilk v ešalonu do gasilskega doma Brezje. Tam je sledil slovesni prevzem in blagoslov novega gasilskega vozila PGD Brezje.