Jubilejno 40. nočno romanje mladih na Brezje

29.6.2012 ob 18:15 Ljubljana, Kranj, Brezje Mladina, Romanje

Štirideseto nočno romanje mladih na Brezje bo potekalo s petka, 29. na soboto, 30. junija 2012. Romanje se bo v petek ob 18.15 začelo pred podobo Marije Pomagaj v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja z molitvijo, ki jo bo ob navzočnosti romarjev vodil frančiškan z Brezij p. Bogdan Rus. Udeleženci bodo nato odšli proti Šentvidu. Razloga za začetek letošnjega romanja v stolni cerkvi sta dva: ljubljanska škofija letos praznuje jubilejno leto ob 550-letnici ustanovitve, poleg tega pa je brezjanska podoba Marije Pomagaj v času druge svetovne vojne (1941–1945) domovala prav v ljubljanski stolnici.


Program jubilejnega 40. nočnega romanja mladih na Brezje

Petek, 29. junij 2012

18.15 – molitev pred podobo Marije Pomagaj v ljubljanski stolnici

20.00 – molitev in blagoslov romarjev v župnijski cerkvi Ljubljana-Šentvid

20.30 – odhod proti Brezjam

Sobota, 30. junij 2012

01.00 – postanek in molitev v župnijski cerkvi sv. Kancijana v Kranju (center)

01.30 – nadaljevanje poti proti Brezjam; romarjem se bo pridružil ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres

07.00 – maša s somaševanjem, ki ga bo vodil nadškof Stres v baziliki na Brezjah

08.15 – odhod avtobusov z Brezij proti Kranju in Ljubljani


Namen romanja

S prošnjo ali zahvalo v srcu stopamo cilju naproti. Zase, za izpite, za dež, za sušo v duši, za to, da bi našli odgovor kam naprej, v zahvalo za prestane preizkušnje, za rast, za vztrajnost ... Romanje ni čarobna formula, ki izpolni zastavljene želje oz. pričakovanja. Romati pomeni moliti, vzeti si čas zase in za Boga, dati se mu na razpolago, pustiti odvečno navlako doma in odpreti srce za bistveno v življenju. Romanje je šola sprejemanja vsakega trenutka in vsakega, ki pride na pot ali stopa s teboj ... Namen romanja, ki je zunanje znamenje vztrajnosti, odpovedi in žrtve na poti, je znamenje in priprava na našo notranjo pot – pot srca in življenja po veri.

Komu je namenjeno nočno romanje na Brezje?

Romanje ob sklepu šolskega in akademskega leta je namenjeno najprej mladim, predvsem srednješolcem in študentom v Ljubljani, da se s hvaležnostjo ali preizkušnjo podajo na pot zahvale, prošnje in molitve. Romarska pot pa povezuje v molitvi in naporu tudi vse druge, ki želijo preko Marije Bogu izraziti hvaležnost za milosti iztekajočega se šolskega oz. akademskega maratona vere. Romarski procesiji se lahko pridruži kdor koli, ki je fizično pripravljen na 10 urno hojo. V jubilejnem letu ljubljanske škofije so povabljeni tudi nekdanji romarji.

Geslo jubilejnega romanja – Vztrajam, ker verujem!

Na jubilejno 40. nočno romanje na Brezje k Mariji Pomagaj se odpravljamo z zavestjo, da je za tako dolgo pot, ki spominja na maratonsko razdaljo, potrebno veliko vztrajnosti, moči, zaupanja vase in drug v drugega. Nočno romanje na Brezje – maraton vere, ni individualno pešačenje k Mariji Pomagaj, z namenom da se razgibamo in pretegnemo od celoletne študijske oz. šolske zasedenosti. Romanje je dejanje zaupanja, predanosti in vere. Romanje je v prvi vrsti pot preverjanja osebne vere in osebnega odnosa do Jezusa in Marije. Romanje je tudi pot skupnosti. Drug drugemu smo v oporo, pomoč in tolažbo.

Vsak dan se znajdemo v različnih življenjskih ohromelostih, malodušju, naveličanosti, nezmožnosti sprejeti življenje v njegovi celovitosti … Posledično ostajamo doma v svojem in zaprtem svetu smiljenja samemu sebi, ob nemoči in številnih neuspehih, ki jih prepoznavamo v sebi. Tako je stotnik stopil pred Jezusa in mu izročil bolečino bolezni in ohromelosti svojega služabnika (prim. Mt 8,5–13). Stotnikova vera v Jezusa in njegovo Božjo moč ozdravljanja je bila največja v Izraelu. Niti za trenutek ni podvomil v Jezusovo pripravljenost, ko mu je obljubil ozdravitev služabnika in dejal: »Pridem in ga ozdravim.« Stotnik pa priznava svojo majhnost pred njim: »Nisem vreden, da prideš pod mojo streho, ampak samo reci besedo in moj služabnik bo ozdravljen.« Na to vero se Jezus odzove: »Pri nikomer v Izraelu nisem našel tolikšne vere!«

Maraton vere naj postane pot vztrajnosti v vsakdanjem življenju. Romanje na Brezje je priložnost, da okrepimo vero v Jezusa, da more mojo slabotnost ozdravljati, krepiti ter da je Marija na tej poti tista žena, ki razume, sprejema in tolaži. Ona je tista, ki svoje otroke v slabotnosti volje in duha, telesne nemoči, prinaša pred svojega Sina, kakor je stotnik prinesel pred Jezusa svojega služabnika, da bi ga ta ozdravil. Marija kot žena popolne vere je naš stotnik – žena vere v Božjo dobroto, usmiljenje in odpuščanje. Pot na Brezje naj nas poveže v hvaležnosti, za Marijino vztrajno priporočanje njenemu Sinu, ko nas kot ponižna Gospodova dekla prinaša pred Jezusa.

Varnost romarjev in prevoz z avtobusi

Zaradi prometne varnosti mora vsak romar osebno poskrbeti za kresničko, baterijo in odsevni jopič. Za povratek z Brezij (do Kranja oz. Ljubljane) bodo na voljo posebni avtobusi. Vozovnice bo mogoče kupiti v Šentvidu ter na Brezjah pred mašo. Odhod avtobusov s parkirišča bo ob 08.15.


Besedilo je pripravil g. Gregor Kunej z Društva SKAM – Skupnost katoliške mladine in Škofijskega odbora za mlade, ki je na voljo tudi za zbiranje elektronskih prijav ali dodatne informacije po tel. 01/426–84–77 ali po e-pošti na naslovu [email protected].