Kard. Tauran: Srečanje med papežem in velikim imamom potekalo v prijateljskem ozračju

23.5.2016 Vatikan Islam, Papež Frančišek
Foto - Radio Vatikan Foto - Radio Vatikan

Včerajšnje srečanje med papežem Frančiškom in velikim imamom univerze Al Azhar Ahmedom al Tayyibom je potekalo v »ozračju velikega prijateljstva«. Tako ga je označil kardinal Jean-Louis Tauran, predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, ki je velikega imama in njegovo delegacijo med obiskom v Vatikanu tudi spremljal. Kot smo poročali, sta sveti oče in veliki imam izpostavila velik pomen njunega srečanja za dialog med katoliško Cerkvijo in islamom. Govorila sta o temah, kot so skupno zavzemanje oblasti in vernikov velikih verstev za mir na svetu, zavračanje nasilja in terorizma, položaj kristjanov v konfliktnih situacijah in napetostih na Bližnjem vzhodu ter njihova zaščita.

»Ni se govorilo o preteklosti, ampak o sedanjosti in prihodnosti,« je zatrdil kardinal Tauran za Radio Vatikan in potrdil, da je na obeh straneh živa želja po ponovni vzpostavitvi dialoga. »Če bo ponovno oživela komisija iz leta 1998, mislim, da bo prišlo do okrepitve stikov,« je dejal in izpostavil »ozračje velikega prijateljstva«, pri tem pa priznal, da osebno ni pričakoval veliko. Med srečanjem se je govorilo o skupnih zadevah. »Zavedali smo se, da je naše srečanje sporočilo za muslimane in kristjane, predvsem tiste na Bližnjem vzhodu.« Po kardinalovih besedah sta pomembna dialog in izogibanje nepoznavanju. Danes se mnogi kristjani bojijo muslimanov, ne da bi sploh katerega srečali in ne da bi kdaj odprli Koran. Enako velja tudi za muslimane, ki ne poznajo dobro evangelija. Kardinal je dejal, da je v zadnjih letih terorizem močno oslabil odnose med obema verstvoma. A obenem ostaja zavedanje o pomembnosti kulture in vzgoje, kar bi po njegovem prepričanju lahko bil tudi ključ za prihodnost. Ponovno je izpostavil možnost, da bi ponovno oživelo delovanje komisije iz leta 1998, tako da bi vedno imeli odprt kanal, kjer bi se lahko stekale informacije in pobude. Kardinal Tauran je še izrazil upanje, da bi »dobra volja in zdrava pamet prevladala nad nasilnostjo in grozo«.

O srečanju med Frančiškom in Ahmedom al Tayyibom sta za Radio Vatikan spregovorila tudi islamska teologinja iranskega rodu Shahrzad Houshmand, docentka islamskih študijem na Papeški univerzi Gregoriana, in Andrea Pacini, docent teologije verstev in svetovalec pri Komisiji za verske odnose z muslimani pri Papeškem svetu za medverski dialog.

Shahrzad Houshmand je srečanje med papežem in velikim imamom označila za »zgodovinski trenutek«, pri čemer je spomnila na svetega Frančiška Asiškega, ki se je sredi zelo težkega zgodovinskega časa napotil v Egipt, da bi se pogovarjal z velikimi mistiki. »Vidim zgodovinski trenutek tudi v tem srečanju med Frančiškom našega časa in imamom, ki predstavlja zelo pomemben lik za skoraj milijardo muslimanov po svetu in ki je sprejel usmiljenje in očetovsko povabilo tako verske in pristne osebnosti kot je papež Frančišek,« je dejala Houshmandova. Imam je po njenih besedah prišel v Rim, da bi se pogovarjal o miru in bi samim muslimanom pomagal videti, opredeliti in zavrniti tisto, kar ne pripada miroljubni kulturi Korana in Bogu. »Gre za trenutek velikega upanja za milijone muslimanov in tudi za kristjane, ki trpijo,« je dejala in dodala, da zelo trpijo tudi muslimani.

Andrea Pacini, katoliški duhovnik, pa je zatrdil, da je srečanje nedvomno zelo pomembno. Prepričan je, da veliki imam Ahmed al Tayyib lahko odigra temeljno vlogo pri »ponovni vzpostavitvi dialoga med islamom in kulturo«, med mnogimi islamskimi vejami, ki obstajajo znotraj islamske vere. Univerzitetna, verska in kulturna ustanova kot je Al Azhar lahko pozitivno vpliva na različne vrste artikulacij nauka. To bi pomenilo, da bi »prenovljena interpretacija islama«, ki je odprta za dialog z drugimi verstvi, lahko postala gradivo za poučevanje in za vzgojno-izobraževalne procese znotraj in zunaj muslimanskega sveta. 

 

Vir: Radio Vatikan.