Kardinal Parolin bo avgusta obiskal Rusijo: Graditi mostove

21.7.2017 Rusija Ekumenizem, Sveti sedež

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin bo med 20. in 24. avgustom 2017 obiskal Rusijo.

Tja bo odšel kot papežev sodelavec, je pojasnil v pogovoru za posebno oddajo, posvečeno Frančišku kot papežu dialoga, ki bo to sredo na programu italijanske državne televizije.

Sodelavec tistega, ki želi graditi mostove
Kardinal Parolin se bo med drugim srečal s predsednikom Vladimirjem Putinom. V Rusijo bo odšel kot sodelavec tistega, ki želi graditi mostove, da bi v svetu narastla sposobnost medsebojnega razumevanja in dialoga, da bi se vzpostavilo ozračje pravičnosti in miru. Po kardinalovih besedah v primeru Rusije gradnja mostov predstavlja že obstoječe bilateralne odnose, ki zadevajo dejavnosti katoliške Cerkve in dialog s pravoslavno Cerkvijo. Pri tem pa se bo lahko dotaknilo tudi konteksta ruskih mednarodnih dejavnosti, kot na primer vprašanj Bližnjega vzhoda, Sirije ali Ukrajine. Ukrajino je vatikanski državni tajnik obiskal lani.

Dialog pomeni srečanje, poznavanje, razumevanje
Papež Frančišek želi, da je diplomacija Svetega sedeža »vključena v resničnost tega sveta«, v katerem je potrebno delati za mir, pravičnost in razvoj. V tem kontekstu izstopa dialog, ki pomeni srečanje, poznavanje, razumevanje. Pomeni »postaviti se v čevlje drugega, razumeti njegovo stališče«, pomeni sodelovati. Kot spominja Parolin, sveti oče vztraja pri osebnem spreobrnjenju in pomenu usmiljenja, ki pa imata lahko »terapevtsko funkcijo tudi v odnosih med narodi in državami«. S podiranjem zidov brezbrižnosti namreč lahko nastanejo novi prostori srečanja ter sodelovanja. In sicer začenši s poslednjimi, s situacijami materialne in duhovne revščine.

Dialog na potovanjih in v formaciji duhovnikov
Tema dialoga je sicer prisotna na vseh apostolskih potovanjih papeža Frančiška. Predvsem pa bo velikega pomena v Kolumbiji, državi, kateri bo namenjeno njegovo 20. mednarodno potovanje, na programu septembra letos. Vedno kadar sreča mogočnike, sveti oče opozori na pozornost do družbene pravičnosti. Kajti Cerkev »ima dolžnost, da zahteva pravico za trpeče«. Tako je za isto oddajo zatrdil msgr. Marcelo Sanchez Sorondo, kancler Papeških akademij znanosti in družbenih znanosti. Pomen dialoga pa navsezadnje izpostavlja tudi kardinal Beniamino Stella, prefekt Kongregacije za kler. Po Frančiškovo mora celotna Cerkev težiti k srečanju – je za oddajo izjavil Stella – in zaradi tega zahteva, da imajo duhovniki za vzor nekoga, ki prebiva na geografskih in bivanjskih periferijah, »duhovnika, ki združuje človeškost ter veliko duhovnost«. 

Vir: Radio Vatikan.