Karitas nadaljuje z zbiranjem sredstev za pomoč v Venezueli, med ogroženimi tudi Slovenci

Venezuela doživlja kompleksno humanitarno krizo.

Gospodarska kriza s hiperinflacijo, ki je bila 1.600 % konec leta 2017, poglablja revščino prebivalstva (61,2 % jih živi v skrajni revščini). Cene osnovnih dobrin so zelo narasle. Primanjkuje hrane in zdravil. Caritas Venezuela poroča, da skoraj polovica otrok mlajših od pet let trpi zaradi podhranjenosti ali neposrednega tveganja le-te. Najrevnejši pogosto iščejo svoj dnevni obrok po smetnjakih … Zaradi slabih razmer in šibkega zdravstvenega sistema se širijo nalezljive bolezni, malarija idr. Povečala se je smrtnost, predvsem otrok do 1 leta starosti (za 30%). Tako mnogi zaradi preživetja zapuščajo državo. Ostajajo najbolj ranljive skupine, med katerimi so otroci, nosečnice in starejši.

V Venezueli živi tudi skupnost Slovencev, ki prav tako čuti posledice krize v državi. Slovensko karitas so prvič zaprosili za pomoč lani jeseni. Na to prošnjo smo se odzvali z dobrodelno akcijo (http://www.karitas.si/pomagajmo-ljudem-v-venezueli/).

Slovenska karitas je v letu 2017 z zbranimi sredstvi in v sodelovanju tednika Družine in Pro bono ambulant v Kranju ter Ljubljani, dvakrat zagotovila zdravila za skupnost Slovencev v Venezueli. Caritas Venezueli pa smo posredovali 3.500 EUR za izvedbo enoletnega humanitarnega programa, preko katerega pomagajo 4.800 najranljivejšim venezuelskim družinam, 7.200 podhranjenim otrokom v starosti do 5 let ter 1.440 nosečnicam.

Zaradi velike krize, ki še naprej vlada v Venezueli nadaljujemo zbiranjem sredstev za pomoč tudi v 2018. Ob tem želimo pomagati tako Slovencem pri zagotavljanju zdravil in hrane kot tudi osnovne dobrine za najbolj ranljive skupine venezuelskega prebivalstva v sodelovanju z lokalno Karitas.

Kdor bi želel pomagati, lahko svoj dar prispeva na:
Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana,
TRR: SI56 0214 0001 5556 761,
Namen: Pomoč Venezueli:
Koda namena: CHAR,
BIC banke: LJBASI2X,
Sklic: 00 850.

Prispevek v višini 5 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom KARITAS5 na 1919. Prispevajo lahko uporabniki Telekoma Slovenije, SI.mobila, Tušmobila, Izimobila in T-2.

mag. Cveto Uršič,
generalni tajnik Slovenske karitas

Dodatne informacije: [email protected], 01 300 59 68, 031 344 481