Katoliški pedagogi nasprotujejo legalizaciji konoplje

9.5.2024 Ljubjana Mladina, Vzgoja
Foto: unsplash Foto: unsplash

Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) je izdalo izjavo v zvezi z referendumom o legalizaciji uporabe konoplje. Izražajo nasprotovanje legalizaciji ter poudarjajo, da bo odločitev na referendumu močno vplivala na kakovost življenja v Sloveniji.

DKPS meni, da vlada ni dovolj upoštevala mnenj strokovnjakov, ki so enotni v mnenju, da je legalizacija konoplje škodljiva. Navajajo podatke iz različnih virov, vključno s strokovnimi posveti in raziskavami, ki kažejo negativne posledice nenadzorovane uporabe konoplje, zlasti med mladimi in odraslimi.

Opozarjajo, da svoboda odločanja o uporabi konoplje poleg zasvojenosti lahko privede do negativnih posledic, kot so duševne in fizične poškodbe, zmanjšana kognitivna sposobnost, zmanjšana motivacija in okrnjene socialne interakcije.

Izjava prav tako poudarja dolžnost odraslih, da zagotovijo zdravo in varno okolje za mlade, in svari pred vplivi povečane uporabe konoplje na okolje in družbo. DKPS poziva k udeležbi na referendumu in glasovanju proti legalizaciji konoplje, saj menijo, da je za ohranitev zdrave in ustvarjalne družbe potrebno spodbujati treznost in odgovornost.

Celotno izjavo si lahko preberete na spletni strani DKPS.