Komisija za pripravo sklepnega poročila škofovske sinode pripravila osnutek

22.10.2015 Vatikan Družina, Škofovska sinoda
P. Federico Lombardi, tiskovni predstavnik Svetega sedeža, je na briefingu spregovoril o pripravi sklepnega poročila P. Federico Lombardi, tiskovni predstavnik Svetega sedeža, je na briefingu spregovoril o pripravi sklepnega poročila

Zasedanje škofovske sinode o družini se počasi približuje svojemu sklepnemu delu. Sinodalni očetje in ostali udeleženci sinode so v četrtek imeli prosto dopoldne, medtem ko je deset članska komisija pripravljala sklepno poročilo sinode. To bo sinodalnim očetom predstavljeno, o njem pa bodo glasovali v soboto.

P. Federico Lombardi, tiskovni predstavnik Svetega sedeža, je na briefingu gostil tri sinodalne očete. To so bili: kardinal Oswald Gracias, nadškof v Bombayu in predsednik Indijske škofovske konference, je prav tako član komisije, ki pripravlja sklepno poročilo sinode; kardinal Soane Patita Paini Mafi, škof Tonga in predsednik Škofovske konference Oceanije, ki je tudi najmlajši med kardinali; in msgr. José Horacio Gómez, nadškof v Los Angelesu.

Osnutek sklepnega poročila obsega sto strani

Kardinal Gracias je dejal, da je tokratna sinoda zares bila izkušnja »hoditi skupaj«, z različnimi mnenji, stališči, kulturami in situacijami. »Družine so v težavah, a so tudi dobre družine,« je zatrdil in dodal, da so si na sinodi prizadevali najti načine, kako dobrim družinam pomagati, da bodo še boljše, kako pomagati družinam v težavah, da bodo našle pot za naprej.

O tem, kako poteka delo komisije, je več povedal kardinal Gracias, ki je – kot rečeno – tudi njen član. Komisija je prejela več kot 700 predlogov za dopolnitev sklepnega dokumenta. Ocenili so jih strokovnjaki ter izbrali najbolj reprezentativne. Komisija je zatem odločila, katere se bo vključilo v besedilo. Trenutno je sklepni dokument sinode še v osnutku in obsega približno sto strani. Komisija ga je enoglasno sprejela, je potrdil kardinal. Na začetku besedila bo na željo nekaterih manjših skupin morda še dodan uvod. Pojasnil je, da bodo osnutek danes popoldan predstavili sinodalnim očetom, o njem pa se bo v sinodalni dvorani razpravljalo jutri dopoldan. Morebitne dodatne predlagane spremembe bodo morale biti oddane pisno jutri do 14. ure. V petek zvečer bo komisija ponovno predelala besedilo, ki bo potem v soboto dopoldan predstavljeno v svoji dokončni obliki. V soboto popoldan pa bodo sinodalni očetje glasovali o vsakem paragrafu posebej. Papež bo tisti, ki bo odločil, ali bo dokument objavljen ali ne.

Kardinal Mafi: Delali smo z odprtim srcem

Kardinal Mafi je povedal, da je današnji globalizirani svet treba videti v vseh njegovih soodvisnostih ter ta vidik pozorno ovrednotiti. Zatrdil je, da so udeleženci sinode delali z odprtim srcem ter si prizadevali jasno pokazati na podporo Cerkve družini. Vsekakor pa »je sinoda potovanje, ki se bo nadaljevalo«, je še dodal.

Msgr. Gómez pa je med drugim izpostavil temo migracije, o kateri se je govorilo na sinodi. V ZDA je namreč enajst milijonov imigrantov z neurejenim statusom, in tudi tem je treba pomagati. Spregovoril pa je še o edinosti, ki je prav tako aktualna v Združenih državah.

Vir: Radio Vatikan.