Koncert iz sklopa Glasba na hribu: Mario Perestegi

24.10.2014 ob 19:00 Celje Glasbenik, Kultura
Organist, prof. Mario Perestegi Organist, prof. Mario Perestegi

Dom sv. Jožef vabi na orgelski koncert iz rednega sklopa Glasba na hribu. Tokratni gost bo Mario Perestegi - orgle solo, organist iz Zargeba in redni profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Koncert bo v petek, 24. oktobra 2014, ob 19. uri, v cerkvi sv. Jožefa v Celju.

Vstop je prost - vabljeni!

Koncertni organist in pedagog Mario Perestegi se je rodil leta 1971 v Zagrebu. Orgle je študiral pri akademiku profesorju Anđelku Klobučarju na Institutu za cerkveno glasbo Sveučilišta u Zagrebu in na Akademiji umetnosti v Novem Sadu pri prof. Andrije Galuna. Orgelski opus, posebej Anđelka Klobučarja, Perestegi redno uvršča na sporede svojih koncertov. Vpliv Klobučarjevega pristopa k orglam, registraciji in interpretaciji so srž Perestegijeveg orglanja. Iskanje novih vidikov ga je vodilo do izpopolnjevanja pri znameniti pariški orglavki Marie Claire Alain, in do velikega slovenskega orglavca prof. Huberta Berganta, s katerim je delal podiplomski študij orgel na temo „interpretacija orgelskih sonat in simfonij XX. stoletja“.

Interpretacija dela baročnih skladatelja, posebej dela J. S. Bacha dela v obliki izpopolnjevanja pri. Prof. Mariju Penzarju na Muzički akademiji v Zagrebu. Nagnjenost do skladb, ki so nastale v 19. in 20. stoletju mu je odprla pot do koncertnega udejstvovanja na mnogih velikih in znamenitih orglah doma in v svetu.

Do danes je Perestegi odigral več kot 350 solističnih koncertov, med temi pa je treba omeniti koncerte na orglah v koncertni dvorani Vatroslav Lisinski v Zagrebu, Janačekovi dvorani v Brnu, v orgelski dvorani v Sočiju ter na mednarodnih festivalih orgelske glasbe v katedrali v Salzburgu, Berlinu, Rigi, Moskvi, Ljubljani, Olomoucu, Bruslju, Helsinkih, Trstu, Münsteru, Gdanjsku, Varšavi, Fromborku, Kopenhagnu – Roskilde ter v vseh hrvaških katedralah in še posebej v zagrebški, kjer je imel številne koncerte. Nastopil je tudi v Avstraliji, kjer je leta 2005 koncertiral v Sidneyu, Canberiju in Melborneu. Leta 2006 je nastopil v ZDA, kjer je igral v New Yorku, Washingtonu, Bostonu, Chicagu in Wiliamsburgu. 2009. leta je imel solistični recital na velikih orglah katedrale Notre Dame v Parizu.

Od leta 1996 deluje na Akademiji za glasbo v Ljubljani kot profesor orgel, orgelske literature in organologije.

Leta 2002 je postal docent, 2007 izredni profesor in leta 2013 redni profesor za orgle.

Sodeluje v žirijah mednarodnih orgelskih tekmovanjih vodi mojstrske tečaje in seminarje o orgelski glasbi.

Redno piše strokovne članke največ o temah vezanih na razvoj orgelske literature.

V prilogi: plakat dogodka in obvestilo za medije


Pripete datoteke:

Mario Perestegi, plakat 2014.pdf
Obvestilo za javnost Mario Perestegi (dopis mediji).pdf