Koncert klasične glasbe v Pastoralno-kulturnem centru Georgios v Piranu

15.4.2023 ob 20:00 Piran Kultura, Škofija Koper

V soboto, 15. aprila 2023, bo ob 20. uri v Pastoralno-kulturnem centru Georgios v Piranu koncert klasične glasbe, na katerem bo nastopil Trio Noordung.

Trio Noordung je novoustanovljena skupina, klavirski trio, ki ga sestavljajo violinist Matjaž Porovne, violončelistka Petra Gačnik Greblo in pianist Miha Haas. Predstavili se bodo z biserom komorne glasbe, s triom Dumky, Antonina Dvořaka. Gre za delo netipične strukture, v katerem skladatelj predstavi šest pesmi oz. epizod, od katerih so prve tri harmonsko sorodne in povezane v celoto, zaradi česar dejanska struktura skladbe deluje štiri stavčno.

Sledil bo klavirski trio, op.11 v B- duru, L. van Beethovna, imenovan tudi „Gassenhauer“, ki ga je napisal l. 1797 in bil izdan na Dunaju leto kasneje. Štejemo ga med Beethovnova zgodnejša komorna dela, ki je v originalu sicer napisan za klarinet (ali violino), violončelo (ali fagot) in klavir, saj so bila v tem času pihalni inštrumenti zelo popularni. Ime „Gassenhauer“ izhaja iz tretjega stavka, ki je sestavljen iz 9 variacij na temo takrat popularne teme „L’amor marinaro ossia il corsaro“ Joseph-a Weigl-a. Trio je posvečen grofici Marii Wilhelmine von Thun.

Za zaključek bodo zaigrali še skladbe Piazzolle in Šostakoviča.