Koncert božičnih in drugih sakralnih pesmi zasedbe Oktet 9

22.1.2017 ob 18:00 Celje Dom sv. Jožef, Božič, Glasba, Kultura
Božični koncert z Oktet 9 Božični koncert z Oktet 9

Dom sv. Jožef Celje vabi na koncert iz sklopa Glasba na hribu - koncert božičnih in drugih sakralnih pesmi. Tokrat bomo gostili mlade člane sestava Oktet 9, pod umetniškim vodstvom Gregorja Deleje, ravnatelja Gimnazije Celje - Center. Koncert bo v nedeljo, 22. januarja, ob 18. uri, v cerkvi Sv. Jožefa Celje.

Vstop je prost - vabljeni!


OKTET 9
Miha Žgank – 1. tenor
David Zupanc – 1. tenor
Mihael Strniša – 2. tenor, bariton
Jan Šilec – 2. tenor, bariton, beatbox
Leon Ašenberger – bariton
Mato Žgajner – bariton, bas
Marko Petriček – bas, beatbox
Miha Hliš – bas
Gregor Deleja – bas, umetniški vodja

V Oktetu 9 pod umetniškim vodstvom prof. Gregorja Deleje in pod okriljem Društva GCC prepevajo nekdanji dijaki Gimnazije Celje – Center. S svojo ustanovitvijo v šolskem letu 2005/06 je zasedba popestrila žlahtno tradicijo vokalne glasbe na Gimnaziji Celje – Center in pod svoje okrilje sprejela tudi fantovske glasove, ki so tako dopolnili tradicionalno gimnazijsko dekliško zasedbo. Doslej je Oktet 9 nastopil že na več kot 600 nastopih in koncertih po Sloveniji, za fanti pa je tudi 23 uspešnih mednarodnih turnej – leta 2008 so gostovali v angleški Cumbrii, avgusta 2009 jih je pot vodila na tritedensko turnejo po daljni Avstraliji, oktobra 2009 so uspešno nastopili tudi na mednarodnem festivalu na Malti in osvojili eno srebrno in eno zlato plaketo, leta 2010 pa jih je avgusta vodila pot na Hrvaško, oktobra pa na otok Jersey (Kanalski otoki). Leto 2011 je bilo v znamenju turnej v Avstrijo (Lienz) in velike 5-tedenske turneje po vzhodni obali Združenih držav Amerike, poletje 2012 so preživeli na 16-dnevni turneji po Balkanu. Leta 2013 so obiskali Bosno in Hercegovino (Sarajevo, Zenica), dalmatinske otoke, avstrijski Lienz in srbsko Subotico in Beograd, leta 2014 jih je pot vodila v Lienz in Bad Ischl (Avstrija), Banja Luko (BiH), Zadar (Hrvaška), mednarodne turneje v letu 2015 pa so uvedli s turnejo v Kruševac (Srbija), septembra in oktobra pa so gostovali v BiH (Tuzla, Banja Luka) in na Hrvaškem (Labin). V letu 2016 so se fantje odpravili na štiri mednarodne turneje, in sicer na Poljsko (maj), v Srbijo (julij), Avstrijo (oktober) in na Kitajsko (oktober/november).

Med potrditve dela preteklih sezon spadaj tudi odličja iz Slovenije – 3. in 2. mesto po izboru občinstva, posebna nagrada za najbolj obetavne debitante in 3. mesto po izboru strokovne žirije na 6. in 7. festivalu Sredi zvezd, ki vsako leto poteka v Žalcu. Nastopili so tudi na Najstfestu 2009, ki ga tradicionalno pripravlja Glasbena mladina Slovenije v okviru Festivala Lent. Oktet 9 se je zelo uspešno predstavil tudi v polfinalu resničnostnega šova Slovenija ima talent, ki je v prvi polovici leta 2010 potekal na Pop tv.

Maja 2015 so fantje izdali tudi novo zgoščenko z naslovom Svoboda!? na katero so umestili program domoljubnih in borbenih pesmi od kmečkih puntov do II. svetovne vojne.

Nedvomno zasedba slovi po izjemno širokem repertoarju, ki obsega vse od slovenske ljudske glasbe preko domačih in tujih umetnih pesmi vseh obdobij, do popularne glasbe Slovenije in sveta. Oktet 9 je tudi pobudnik in soorganizator mednarodnega festivala vokalne glasbe in vocal playa Vokalne igre.