Kozarjev pohod 2018

17.6.2018 ob 10:00 Martinje - Markovci, Škofija Murska Sobota Cerkev na Slovenskem, Kultura, Romanje, Škofija Murska Sobota
Kozarjev pohod Kozarjev pohod

Martinje - Markovci, nedelja, 17. junij 2018 ob 10.00

Božji služabnik Alojzij Kozar je bil rojen v Martinju, kjer je preživljal otroštvo. Tam so živeli številni ljudje, ki jih je opisal v svojih knjigah (Takšen prag, Pajkova mreža, Materina ruta, Topla babičina dlan, Njene postaje) ter v številnih črticah. Življenje ob meji je opisal v krajših literarnih delih, ki so zbrani v 6. knjigi Zbranih del Lojzeta Kozarja V Porabju doma. Letošnji 9. Kozarjev pohod, ki bo v nedeljo, 17. junija, bo povezal kraje Kozarjevega otroštva s sosednjo župnijo Markovci.

Pohod se bo začel v Martinju pri križu pri hišni številki 12. Pri tem križu so se verniki iz tega krošla (skupine hiš), iz Vreja v preteklosti (ko še ni bilo v vasi kapele) zbirali k molitvi (nedeljske večernice, šmarnice …). Pohodniki se bodo podali na pot po poljski in gozdi poti mimo kraja Miškovega in Pejpovega bivališča (Materina ruta), nato ob državni meji med Slovenijo in Madžarsko, ki jo označujejo beli obmejni kamni. V Čepincih bodo stopili na asfaltno cesto in se skozi vas spustili v dolino do župnijske cerkve Marijinega obiskanja v Markovcih. Ta župnija je povezana z župnijo Gorenji Senik na Madžarskem, saj sta do prve svetovne vojne obe župniji imeli skupno zgodovino. Danes pa sta povezani župniji Markovci in Gornji Petrovci, saj imata istega župnika.

V Markovcih si bodo pohodniki ogledali župnijsko cerkev, kjer bo sv. maša, nato kapelo v sklopu župnišča in živali na župnikovem posestvu.

Vabljeni!

 

Več o Božjem služabniku Alojziju Kozarju

Molitev za Kozarjevo beatifikacijo

Kozarjevi pohodi