Krištofova nedelja, srečanje Misijonske molitvene zveze in 30-letnica MIVA Slovenija

23.7.2017 Cerkev na Slovenskem Akcija, Misijon, Cerkev v Sloveniji
Blagoslov vozil na Krištofovo nedeljo - Foto Družina Blagoslov vozil na Krištofovo nedeljo - Foto Družina

Na letošnjem osrednjem praznovanju Krištofove nedelje, 23. julija 2017, bo MIVA SLOVENIJA (misijonska vozniška akcija, ki deluje pod okriljem Misijonskega središča Slovenije) obhajala 30-letnico.

Namen MIVA-e je, da s sredstvi iz nabirke na Krištofovo nedeljo in drugih prostovoljnih darov oskrbuje slovenske misijonarje na obrobjih sveta z misijonskimi vozili, s katerimi prinašajo vero, upanje in konkretno pomoč najbolj pozabljenim ljudem.

Ob tej priložnosti bo 23. julija 2017 v Marijinem narodnem svetišču na Brezjah osrednja slovesnost:

  • ob 15.00 bo molitvena ura, ki jo pripravlja Misijonska molitvena zveza;
  • ob 16.00 bo slovesno somaševanje, ki ga bo vodil upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran, pridigal bo misijonar z Madagaskarja Jože Adamič;
  • po maši bo kratek program, na katerem bodo spregovorili:

o   g. Matjaž Križnar, ravnatelj Misijonskega središča Slovenije;
o   g. Stane Kerin, dolgoletni vodja akcije MIVA Slovenija;
o   g. Franz Kumpfmüller, dolgoletni voditelj MIVA Avstrija in
o   msgr. Jože Kopeinig, vodja slovenske misijonske pisarne v Celovcu in eden izmed pobudnikov ustanovitve slovenske MIVA;

  • sledil bo blagoslov treh misijonskih vozil in vozil vseh navzočih vernikov, ki ga bo opravil nadškof Alojzij Uran;
  • slovesnost bomo sklenili s pogostitvijo in druženjem.

Ob tej priložnosti je Misijonsko središče izdalo zbornik »30 let za ljudi na koncu blatnih poti« s podrobno predstavitvijo akcije in DVD z dokumentarnim filmom o akciji.

 


KRATKA ZGODOVINA AKCIJE MIVA

Akcijo MIVA, ki se je hitro razvila v organizacijo, je 27. aprila 1927 ustanovil nemški misijonar iz reda oblatov Brezmadežne p. Paul Schulte v Kölnu. V prvi svetovni vojni je bil vojaški pilot, zato so ga imenovali »leteči pater«. Najbolj oddaljene misijone je obiskoval z MIVA letalom.

Povod za ustanovitev akcije je bila smrt njegovega tesnega prijatelja in sobrata, 30-letnega misijonarja v severni Namibiji p. Otta Furhmanna, zaradi pljučnice v kombinaciji z malarijo junija 1925. Pet dni so ga vozili skozi puščavo in pripeljali k zdravniku, vendar prepozno. Brez težav bi preživel, če bi bilo pri roki vozilo. Dejstvo, da misijonarji naredijo toliko dobrega za ljudi, pa nimajo niti osnovnih prevoznih sredstev, mu ni dalo miru, dokler ni začel z akcijo MIVA (Missions Verkehrs Arbeitsgemeinschaft, po naše MIsijonska Vozniška Akcija). Misijonarjem je želel zagotoviti vozila in komunikacijska sredstva. Svojo zamisel je predstavil Svetemu Sedežu in prejel dovoljenje papeža Pija XI. Skrbel je za najbolj severni katoliški misijon na svetu v Severni Kanadi. Umrl je leta 1975, pokopan je ob svojem sobratu Ottu, čigar smrt je pripeljala do ustanovitve akcije MIVA. Bil je tisto »seme, ki umre, da obrodi obilo sadu.«

Iz Nemčije se je akcija najprej razširila v Avstrijo, kjer se je za Schultejevo idejo navdušil verni laik in družinski oče Karl Kumpfmüller, ki je misijonarjem pomagal tudi med 2. sv. vojno. Uradno je bila MIVA Avstrija ustanovljena po sklepu avstrijske škofovske konference leta 1949. Za direktorja je bil imenovan Karl Kumpfmüller. Delo je začel na svojem domu v kraju Stadl-Paura v Zgornji Avstriji, kjer je še danes sedež MIVA Avstrija, vodi pa jo njegova vnukinja Christina Parzer. Razvila se je do te mere, da pomaga misijonarjem v več kot 60 državah sveta. Po svojem rojstvu v Nemčiji in širitvi v Avstrijo se je MIVA razširila še na Švico (1932), Nizozemsko (1935), ZDA (1971), Veliko Britanijo (1974), Južno Korejo (1981), Slovenijo (1987), Slovaško (1998), Poljsko in Avstralijo (2000), Hrvaško (2012) in Bosno (2015). Avstrijska MIVA je, pred ustanovitvijo slovenske MIVA, pri nakupu vozil pomagala tudi slovenskim misijonarjem, kar je zlasti spodbujal g. Jože Kopeinig.

Od 7. do 10. oktobra 1986 je bil v Tinjah na avstrijskem Koroškem vseslovenski misijonski simpozij, kjer so udeleženci sprejeli sklep, da akcijo MIVA začnemo tudi v Sloveniji. Tako je leta 1987 MIVA Slovenija začela svoj plemeniti pohod. Za vodjo je bil, na predlog nadškofa dr. Alojzija Šuštarja, imenovan duhovnik Stane Kerin. Akcijo so z navdušenjem in pogumom širili od župnije do župnije.

7. oktobra 1987 je bil v Rovtah blagoslov prvega avtomobila, ki je bil kupljen izključno z darovi akcije MIVA Slovenija. Avto je bil namenjen rojaku iz Rovt, misijonarju Janku Slabetu. Ravno letos so v Rovtah obhajali 10. obletnico njegove smrti.

Letos obhaja slovenska MIVA svojo 30-letnico delovanja. V tem času smo s pomočjo akcije misijonarjem omogočili nakup 357 različnih prevoznih sredstev in 2 radijski postaji.

Misijonsko središče Slovenije