Kulturni dogodki v izvedbi Zbora svetega Nikolaja Litija

14.2.2013 Več krajev v Sloveniji Glasba
Zbor svetega Nikolaja Litija - vir - spletna stran zbora Zbor svetega Nikolaja Litija - vir - spletna stran zbora

Božični koncerti

Torek, 25. december 2012, ob 19.30 v cerkvi sv. Nikolaja v Litiji
Petek, 4. januar 2013, ob 19.30 v cerkvi Device Marije v Polju pri Ljubljani
Sobota, 5. januar 2013, ob 18.30 v cerkvi sv. Petra in Pavla na Ptuju


Osrednja občinska prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku

Četrtek, 7. februar 2013, ob 19.30 v dvorani kulturnega centra v Litiji


Avtorski večer Katarine Pustinek Rakar

Četrtek, 14. februar 2013, ob 19.00 v Veliki dvorani Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani


Dodatne informacije o glasbenem udejstvovanju Zbora svetega Nikolaja Litija dobite na njegovi spletni strani.


Zbor svetega Nikolaja Litija

V Zboru svetega Nikolaja Litija poje 50 pevk in pevcev iz Litije in osrednje Slovenije. V petnajstih letih delovanja se je razvil v vrhunski pevski sestav, ki je s sodelovanjem pri bogoslužju v domači cerkvi, koncertiranjem po Sloveniji in gostovanji po Evropi postal priznan doma in v tujini. Odlikuje se po lepem zvoku ter prepričljivih izvedbah skladb različnih stilnih obdobij. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih se uvršča na najvišja mesta ter prejema številne posebne nagrade.

Ponaša se s tremi zgoščenkami: Božična luč (2003), z izbranim, v slovenski jezik prepesnjenim opusom angleškega skladatelja Johna Rutterja, Sacra religio (2007), na kateri je najti bisere iz zakladnice duhovne glasbe slovenskih in tujih avtorjev različnih obdobij, ter Eno drevce (2011), s pestrostjo slovenskih ljudskih pesmi.

V preteklosti je sodeloval z mnogimi priznanimi umetniki in ansambli, Davidom De Villiersom, Paulom A. Smithom, Knutom Andreasom, Stankom Arnoldom, Marcosom Finkom, Zoranom Škrinjarjem, Vladom Kreslinom in Malimi bogovi, s simfoničnimi orkestri RTV Slovenija, Simfonija Luwigana in Collegium Musicum iz Potsdama. S slednjim in z zborom Viva Brežice so v sezoni 2010/2011 izvedli odmeven vokalno inštrumentalni koncert – Carmina Burana Carla Orffa, ki se ga je samo v Litiji udeležilo skoraj tisoč poslušalcev. Julija 2011 so sodelovali pri monumentalni izvedbi Mahlerjeve Simfonije tisočev z dirigentom Valeryjem Gergijevim. Zborovske novitete in priredbe so za Zbor sv. Nikolaja napisali pomembni slovenski skladatelji: Damijan Močnik, Ambrož Čopi, Črt Sojar Voglar, Blaž Pucihar, Nana Forte, Peter Šavli, Ivan Florjanc in Katarina Pustinek Rakar.

Zbor, ki domuje v župniji Litija, deluje pod okriljem društva Nova kultura Litija in je član evropske zborovske zveze Europa Cantat. Od ustanovitve leta 1997 ga ob pomoči korepetitorjev Janeza Klobčarja, Črta Sojarja Voglarja, Marte Sojar Voglar in Tamare Avsenik vodi Helena Fojkar Zupančič.