Leta 2014 izredno generalno zasedanje škofovske sinode: Pastoralni izzivi družine v kontekstu evangelizacije

5.10.2014 Katoliška Cerkev Družina, Katoliška cerkev, Zasedanje

Papež Frančišek je danes napovedal tretje izredno generalno zasedanje škofovske sinode. Potekalo bo v Vatikanu od 5. do 19. oktobra 2014 na temo Pastoralni izzivi družine v kontekstu evangelizacije.

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi je ob tem dejal, da odločitev za izredno zasedanje sinode kaže, na kakšen način želi papež nadaljevati razmišljanje in pot Cerkve, namreč z odgovorno soudeležbo škofov iz različnih delov sveta. Prav je, da se Cerkev premika kot skupnost v razmišljanju in molitvi ter sprejema skupne pastoralne smernice glede najpomembnejših točk, in sicer pod vodstvom papeža in škofov, je še dejal Lombardi in dodal, da je prav poudariti občestveno pot cerkvene skupnosti.

Spomnimo, da sta datum in tema prihodnjega zasedanja škofovske sinode bila eno od osrednjih vprašanj med prvim srečanjem sveta osmih kardinalov, ki so v navzočnosti papeža Frančiška razpravljali v Vatikanu od 1. do 3. oktobra 2013. Kot je takrat pritrdil p. Lombardi, je že sam papež nakazal temo zasedanja škofovske sinode, ki bi naj bila "antropološke narave" in bi se nanašala in družino. Velik del pogovor sveta kardinalov je bil prav tako namenjen družinski pastorali in vprašanjih povezanih z njeno pripravo in izvajanjem.

Naslednje leto bo torej potekalo tretje izredno zasedanje škofovske sinode, namenjeno družini. Prvo izredno generalno zasedanje je bilo leta 1969 namenjeno sodelovanju med Svetim sedežem in škofovskimi konferencami. Drugo pa je potekalo leta 1985 in je bilo posvečeno dvajseti obletnici konca drugega vatikanskega koncila. Obe zasedanji sta bili organizirani dve leti po rednem generalnem zasedanju škofovske sinode: leta 1967 so škofje govorili o ohranjanju in okrepitvi katoliške vere, leta 1983 pa razpravljali na temo pokore in sprave v poslanstvu Cerkve. Tudi tokratno izredno generalno zasedanje škofovske sinode bo potekalo dve leti po rednem, ki se je odvijalo oktobra 2012 na temo Nova evangelizacija za posredovanje krščanske vere.

Seznam dosedanjih zasedanj škofovske sinode


Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan.