Prijave k udeležbi na program POTA: Letos se je na POTA misijone odpravilo 51 prostovoljcev

Foto: Katoliška mladina Foto: Katoliška mladina

POTA je program misijonskega prostovoljstva, ki deluje pod okriljem Katoliške mladine. Že 17 let mladim v poletnih mesecih omogoča delo v misijonih po svetu.

V letu 2022 smo uspešno izvedli kar 8 projektov v 7 različnih državah.

Člani ekipe Kenija so v prvem tednu bivanja na misijonu pomagali pri izvedbi katoliškega dogodka za mlade, v drugih dveh tednih pa izvajali delavnice in igre za otroke v centrih za otroke z ulice in gluhe otroke ter osebju pomagali pri negi in skrbi za otroke s posebnimi potrebami. Ekipa Madagaskar 1 je v času misijona izvedla kar 5 oratorijev za skupno več kot 2000 otrok v krajih, kjer delujejo slovenski misijonarji Pedro Opeka, Janez Krmelj, Jani Mesec, Jože Adamič in Tone Kerin. Ekipa Madagaskar 2 je na misijonu Ampitafa, misijonarja Janeza Krmelja, opravljala fizično delo, ki je obsegalo predvsem popravljanje in vzdrževanje različnih vrst strojev. Dekleta, ki so sestavljala ekipo Indija, so poučevala na dekliški šoli, ki jo vodi Slovenka Mojca Gayen, in pomagale učiteljem pri njihovem delu. Skupina srednješolcev Škofijske gimnazije Maribor se je odpravila v Kazahstan. Na misijonu pri br. Mihi Majetiču so pomagali z lažjim fizičnim delom: pleskali so ograjo, pometali, čistili in urejali okolico, hkrati pa so mladim iz župnije pomagali pri izvedbi oratorija. Prav tako so pomagali tudi pri pripravi katoliškega dogodka za mlade in skupaj z njimi delili izkustvo vere. Misijon v Peruju je bil izveden v sodelovanju z ameriško organizacijo FOCUS. Udeležili sta se ga dve prostovoljki programa POTA. V mestu Pamplona sta skupaj z domačini gradili različne zgradbe v vasi, se z njimi družili in organizirali aktivnosti za otroke. Ekipa Argentina je na misijonu delala skupaj z argentinskimi Slovenci. Njihovo delo je obsegalo predvsem evangelizacijo, odgovarjanje na trenutne potrebe domačinov in izvedbo aktivnosti za otroke. Štiri pogumna dekleta pa so se kljub trenutnim razmeram odpravila v Ukrajino. Bivale so v Zakrpatju pri Marijinih sestrah čudodelne svetinje in tam organizirale oratorij za otroke ter pomagale pri deljenju paketov pomoči in urejanju stanovanja za begunsko družino.

Izkušnja misijona se je dotaknila vseh prostovoljcev ter jim v marsičem spremenila pogled na svet:

»Kar težko je z besedami opisati vse tiste nasmeške na obrazih, drobne roke, ki te močno objamejo, in iskreče oči, iz katerih sije veselje in ljubezen. Lahko rečem samo to, da zdaj razumem prostovoljce prejšnjih let, ki rečejo, da so na Madagaskarju pustili delček srca.« (Špela, Madagaskar 1)

»Nazaj v Slovenijo sem prišla z neopisljivim občutkom sreče in hvaležnosti v srcu za vse, kar sem doživela in kar sem se naučila. In kaj sedaj vem? Da tudi v Sloveniji lahko delujemo z odprtim srcem le, kadar smo med seboj iskreni in kadar hodimo po svetu z željo, da bi videli sočloveka tudi takrat, ko je v stiski, mu prisluhnili in ga skušali razumeti. Sploh ni treba iti tako daleč!« (Klara, Indija)

Iz srca se zahvaljujemo vsem podpornikom in donatorjem, ki ste prepoznali trud naših prostovoljcev in jih podpirali pri njihovemu delu. Fotografije letošnjega projekta lahko najdete v galeriji Katoliške mladine. Še naprej pa nas lahko spremljate na socialnih omrežjih ali obiščete našo spletno stran pota.si.

Program POTA bo projekte v državah, kjer so se odvili letos (z izjemo Peruja), izvedel tudi v letu 2023. K prijavi vabimo vse mlade od 18. do 30. leta starosti. Prijave bodo oprte do 15. decembra 2022.

Katoliška mladina