Literarni večer v Novi Gorici: Mateja Gomboc predstavlja roman 'Gorica'

5.1.2024 Gorica Knjiga, Kultura

Vabljeni na literarni večer ki bo v petek, 5. januarja ob 20. uri, v dvorani Mestne občine Nova Gorica.  Pisateljica Mateja Gomboc bo predstavila svoj roman Gorica.

S pisateljico, ki je tudi pedagoginja, se bo pogovarjala njena pisateljska kolegica Nataša Konc Lorenzutti, osrednja tema pogovora bo novi Matejin roman z naslovom Gorica, ki je izšel letos pri založbi Miš, in ga na svoji spletni strani založnik predstavlja takole:

Središče romana Mateje Gomboc je mesto Gorica, ki ga tok zgodovine razdeli na italijansko Gorico in jugoslovansko Novo Gorico. Razburkano obdobje domala osemdesetih let, v katerem so se, med drugim, zgodili okupacija Italijanov, kapitulacija Italije, prihod Nemcev, požigi naselij okoli Gorice, begunstvo, konec vojne, delitev Gorice in gradnja Nove Gorice, opazujemo skozi osebne zgodbe in pogled štirih žensk: Ajdovke Mateje, Furlanke Pine, Goričanke Dore in Lili, Pinine hčerke. Mateja Gomboc z izrednim posluhom za psihologijo posameznika ter s širokim poznavanjem zgodovine ustvari dinamično, vsestransko in živo podobo mesta, ki je bilo eno in nato hipoma razpadlo na dva dela.