Loretska Mati Božja

10.12.2023 Katoliška cerkev Mladina, Molitev, Praznik
Loretski Materi Božji je pri nas posvečena župnijska cerkev v Trenti - Foto: Družina Loretski Materi Božji je pri nas posvečena župnijska cerkev v Trenti - Foto: Družina

10. decembra se spominjamo Matere Božje v Loretu, kraju pri Anconi na italijanski obali Jadranskega morja, kjer se je leta 1294 na ta dan začela božja pot.

Tu stoji znamenito božjepotno svetišče Matere Božje, ki mu pravijo tudi 'italijanski Lurd' in je zraslo nad 'nazareško' ali 'sveto hišico'. Ta naj bi bila po izročilu prenesena najprej (1291) na Trsat nad Reko, potem pa prek Jadranskega morja v Loreto. Postavljena naj bi bila v lovorov gaj, latinsko lauretum iz česar je nastalo italijansko ime Loreto. Tja so romali številni romarji, Marijini častilci iz vse Evrope, tudi iz Slovenije. Posnetek svete hišice so postavljali tudi doma, npr. škof Tomaž Hren v Nazarjah, znane so tudi v Mariboru, Ljubljani in drugod.

Trajen spomin na Loreto so Marijine – lavretanske litanije, ki jih znamo Slovenci peti na prav poseben, drugod neznan način. To ime se jih je prijelo zato, ker so bile v sedanji obliki prvič natisnjene leta 1576 v knjižici, namenjeni romarjem v Loreto.

Loretski Materi Božji je pri nas posvečena župnijska cerkev v Trenti in tri podružnice.

Vir: Revija Ognjišče.