Marijina svetišča so porok za obstoj Evrope

27.9.2018 Marija
Foto: Svetišče Brezje Foto: Svetišče Brezje

S predstavitvijo poročil o delu v minulem letu so 27. septembra 2018 delegati iz 18 držav sklenili uradni del srečanja Mreže evropskih Marijinih narodnih svetišč na Brezjah.

Skupno vsem je bilo, da je delo za novo enavgelizacijo izjemnega pomena in da se morajo svetišča, ki letno skupaj sprejmejo več deset milijonov romarjev, nenehno prilagajati novim izzivom. Ob sklepu je bila izrečena beseda vzpodbude prihodnjemu gostitelju, to bo svetišče Levoča na Slovaškem. Rektorji se bodo zvečer zbrali v baziliki. Slovesno somaševanje bo vodil provincial frančiškanov p. Marjan Čuden.

Gre za pomembno srečanje, katerega glavni namen je izmenjava izkušenj in dobrih praks, je bilo slišati v dopoldanskem delu razprave. Tudi po besedah gostiteljev z narodnega svetišča Marije Pomagaj na Brezjah, gre v prvi vrsti za osebno navezovanje stikov, ki lahko pripomore k večji promociji in poživitvi letnega dogajanja med 22 člani mreže. Dejstvo je, da člani mreže letno oskrbijo več deset milijonov romarjev. Pri tem je potreben velik posluh, predvsem pa to zahteva veliko požrtvovalnega in usklajenega dela do romarjev.

Prvič v 15-letni zgodovini mreže se je namreč srečanja udeležil tudi predstavnik Svetega sedeža, nadškof msgr. Rino Fisichella, ki je med drugim dejal, da imajo svetišča pomembno vlogo, ker imajo, kot navaja papež, veliko simbolno vrednost med verniki. "Povezava med svetišči in novo evangelizacijo je zato takoj jasna. Cerkev mora razumeti svetišča in ljudi, ki prihajajo v svetišča po mir in tišino za razmislek in molitev. Za vernike je obisk svetišča lahko poseben trenutek v krepitvi njihove vere," je dejal msgr. Fisichella.

Nadškof Zore je v pridigi pri sveti maši v ljubljanski stolnici, ki jo je daroval v sredo, 26. septembra, predstavnike 18 evropskih Marijinih svetišč najprej pozdravil ter posebej naglasil, da naš narod velja za Marijin narod. "To potrjujeta tako zgodovina. kakor tudi sedanji utrip njegove vernosti. Prva cerkev, ki je bila postavljena na slovenskih tleh, je bila Gospa Sveta na Koroškem. Od tedaj naprej je Marija vedno spremljala naše prednike pri vsem njihovem življenju," je dejal.

 

Več o srečanju je na voljo na spletni strani www.marija.si.