Maturitetni rezultati v katoliških gimnazijah v Sloveniji 2012

16.7.2012 Cerkev na Slovenskem Katoliška šola, Mladina
Zlati maturanti Škofijske klasične gimnazije Ljubljana - Foto ŠKG Zlati maturanti Škofijske klasične gimnazije Ljubljana - Foto ŠKG

V katoliških gimnazijah v Sloveniji je letos splošno maturo opravljalo 409 dijakinj in dijakov. Rezultati po posameznih šolah so naslednji:

 

Škofijska gimnazija Vipava (ŠGV)

V četrti letnik šolskega leta 2011/2012 se je vpisalo 70 dijakov. Vsi so uspešno opravili 4. letnik in v spomladanskem roku v celoti opravljali maturo. Od 70 kandidatov je bilo na maturi uspešnih 67, kar predstavlja 95,7 %. Ti so v povprečju dosegli 21,2 točke. Maturo je uspešno opravilo tudi pet maturantov s posebnimi potrebami. Od maturantov, ki so maturo uspešno opravili, sta bila dva zlata maturanta. Poleg njiju je še 16 dijakov na maturi doseglo 25 točk ali več. Od treh neuspešnih ima ena kandidatka popravni izpit iz enega, dva kandidata pa iz dveh predmetov. Skupaj je do sedaj na ŠGV maturiralo 922 dijakov.

 

Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Maribor (ŠGAMS)

Na ŠGAMS je maturo opravljalo 109 dijakinj in dijakov, uspešno jo je opravilo 91,2 %, osem je bilo odličnih (dvanajst maturantov je bilo odličnih vsa štiri leta šolanja) ter dva sta bila zlata maturanta. Danes so na ŠGAMS podelili tudi posebne pohvale in nagrade, in sicer literatki leta, ki jo je prejela Sara Gjura, za zvestobo knjigi oz. vsa štiri leta sodelovanja pri Slomškovem knjižno-knjižničnem klubu, ki so jo prejeli Anja Ferlež, Barbara Ljubec, Aljaž Šebalj in Luka Pintarič ter za računalniško in tehniško podporo na prireditvah, ki je šla Dejanu Leskovarju. Ob tej priložnosti je besedno bogoslužje vodil mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek, pohvale in spričevala pa sta podeljevala direktor Zavoda A. M. Slomška dr. Ivan Janez Štuhec ter ravnateljica Škofijske gimnazije A. M. Slomška Irena Rebolj Kraner, prof. Kulturni program so pripravili maturanti 4.b razreda z razredničarko Mojco Kelbič Đajić.

 

Škofijska klasična gimnazija Ljubljana (ŠKG)

Letošnji uspeh na ŠKG je bil 98,54 %, 16. mature pa se je na spomladanskem roku udeležilo 137 kandidatov s statusom dijaka Škofijske klasične gimnazije in 12 drugih kandidatov. Med rednimi maturanti jih je 36 doseglo 28 točk ali več, 24 pa je zlatih maturantov. Med njimi so trije, ki so dosegli vseh 34 točk: Mojca Kecelj, Nik Krajnc in Ajda Zelič. Pri matematiki – višja raven je dijak ­­­­­­­­­­­­­­Daniel Ogrizek dosegel 100 %. Maturantje ŠKG so na letošnji maturi povprečno dosegli 23,75 točk (lani 23,22), slovensko povprečje pa znaša 20,21. Na ŠKG je do sedaj maturiralo 2511 maturantov. Podelitev maturitetnih spričeval sta popestrila z glasbenim programom dijaka 3. letnika Ljudmila Frelih na klavirju in pevec Matija Jager. Ob koncu slovesnosti so se odličnjaki skupinsko fotografirali ter se zadržali v preddverju zavodske dvorane na krajši pogostitvi.

Več informacij o maturi in rezultatih dobite pri tajniku šolske maturitetne komisije za splošno maturo mag. Janezu Šparovcu ([email protected]).

 

Gimnazija Želimlje

Maturanti Gimnazije Želimlje so bili na letošnji maturi 2011 že dvanajsto leto zapored 100 % uspešni. Med 81 maturanti je bilo 6 takih, ki so dosegli 30 in več točk (zlati maturanti), kar predstavlja 7,41 %. Dijak z najmanj točkami je dosegel 13 točk. V primerjavi z republiškim povprečjem, kjer je bila uspešnost 93,05 % in število točk 20,21, je bilo povprečje na Gimnaziji Želimlje 22,37 točk. Na krajši slovesnosti so maturantom danes podelili maturitetna spričevala, konec septembra pa jih bodo ponovno povabili v Želimlje in se na krajši prireditvi še enkrat poslovili.