Mednarodni evropski kongres za pastoralo Romov

12.4.2024 Pastorala, Rom
Srečanje Romov na Brezjah Srečanje Romov na Brezjah

Mednarodni evropski kongres za pastoralo Romov CCIT (Comite Catholique International pour le Tsiganes) bo potekal od 12. do 14. aprila 2024 v Lyonu v Franciji.

Geslo letošnjega kongresa je: »Prestopati meje«. Letošnji naslov kongresa je zelo kratek, vendar so zato pričakovanja toliko večja, kakor tudi upanje, ki navdaja vse udeležence kongresa. Prostor prečkanja mej je namreč vedno prostor konfliktov in uporov hkrati pa tudi prostor iskanja in dialoga. Udeleženci se bodo na kongresu srečali tako s konflikti, ki nastajajo v prizadevanju za pastoralo Romov, kakor tudi iskanje dialoga, da bi ob prečkanju meja našli predvsem človeka v spoštovanju njegovega dostojanstva in osebnosti.

Iz Slovenije se bodo mednarodnega kongresa udeležili Peter Kokotec, koordinator za pastoralo Romov pri Slovenski škofovski konferenci, Marjan Lampret, član sveta CCIT, s. Rozalija Laznik HKL ter zakonca Sonja in Marjan Horvat, ki delujeta v Malteški pomoči kot prostovoljca ter aktivno sodelujeta pri različnih oblikah pastorale Romov v Škofiji Murska Sobota in širše. Peter Kokotec in Sonja Horvat sta v letošnjem letu tudi v odboru za pripravo kongresa. Udeleženci kongresa pričakujejo nove spodbude in znanja na področju pastorale Romov ter izmenjavo izkušenj z udeleženci iz drugih evropskih držav (udeleženci prihajajo iz vsaj 19 evropskih držav).

Udeležbo na kongresu so omogočili: Malteška pomoč Slovenije, Slovenska Škofovska konferenca, Škofija Novo mesto.

Peter Kokotec
Koordinator za pastoralo Romov pri SŠK