Mednarodni simpozij: Romano Guardini: mislec enotnosti v različnosti

V sodelovanju s Teološko fakulteto Univerze v Ljubljani bo od 18. do 20. oktobra 2018 pri sv. Jožefu v Celju potekal mednarodni simpozij z naslovom Romano guardini: mislec enotnosti v različnosti.

PLAKAT

Papež Frančišek je ob neki priložnosti dejal: »Prepričan sem, da je Guardini mislec, ki ima veliko povedati ljudem našega časa, ne samo kristjanom«. Papeževe besede nas spodbujajo, da ob 50. obletnici smrti spregovorimo o pomembnem katoliškem teologu in mislecu Romanu Guardiniju (1885-1968). V čem je njegova aktualnost? To skuša naglasiti pričujoči simpozij z naslovom Mislec enotnosti v različnosti. Guardini ostaja aktualen in njegov razmislek o temeljnih vprašanjih človeškega bivanja vedno znova navdihujoč, ker je njegova vizija celostna in hkrati konkretna. Izhaja iz življenjskih in vsakdanjih pojavov v religiji, kulturi, znanosti in umetnosti, hkrati pa jih vidi povezane v organsko celoto, ki vsak posamezen pojav usmerja in mu daje smisel. V tem je tudi njegova izvirnost, kar je ugotovil tudi Marko Ivan Rupnik, ko je zapisal: »Kaže, da je najizvirnejši in najbolj celostni teolog moderne dobe v katoliški Cerkvi prav Romano Guardini«.

Na simpoziju bodo predavali uveljavljeni poznavalci življenja in dela Romana Guardinija, svoje prispevke pa bodo predstavili tudi raziskovalci mlajše generacije. Simpozij bo potekal v nemškem jeziku, za prevod bo poskrbljeno.

 

Dodatne informacije posreduje: Robert Kralj, [email protected]