Minister dr. Turk spremljal kardinala Angela Sodana na ogledu bojišč prve svetovne vojne

16.6.2012 Severna Primorska: Tolmin, Kobarid in okolica Sprava, Sveti sedež
Silvester Gaberšček - kardinal Angelo Sodano - minister Žiga Turk - foto - MIZKS Silvester Gaberšček - kardinal Angelo Sodano - minister Žiga Turk - foto - MIZKS

Sporočilo za javnost, ki ga je pripravila Služba za odnose z javnostmi na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport in ga objavljamo v celoti.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr .Žiga Turk je danes dopoldne spremljal nekdanjega vatikanskega državnega tajnika kardinala Angela Sodana na ogledu krajev ob Soči, nekdanjih bojišč prve svetovne vojne. Kardinal Sodano je v petek prispel na zasebni obisk v Slovenijo. Kardinal Sodano si je želel obiskati te kraje, ker je njegov oče po koncu prve svetovne vojne sodeloval v prenosu posmrtnih ostankov padlih italijanskih vojakov v kostnico v Kobaridu in na druga vojaška pokopališča ter mu je o teh krajih veliko pripovedoval.

Minister dr. Turk je kardinala spremljal na ogledu iz Tolmina čez Kolovrat, kjer si je kardinal z razgledne točke ogledal kraje, kjer so potekale najhujše bitke na soški fronti. Kardinal Sodano in minister dr. Turk sta nato obiskala Kobarid, kjer je kardinala pričakal tudi predsednik vlade Janez Janša. Po skupnem ogledu Kobariškega muzeja in kratkem postanku v Kobaridu je kardinal Sodano v spremstvu ministra Turka obiskal italijansko kostnico v Kobaridu. Nato se je po levem bregu Soče vrnil v Tolmin mimo kapelice v Ladri, delo znanega italijanskega arhitekta Giovannija Micheluccija (bil je vojak na soški fronti in je zgradil kapelico, ko je bil star 25 let; to je njegovo prvo delo), in kapelice v Gabrjah. Obiskala sta tudi največje avstro-ogrsko pokopališče v Ločah pri Tolminu.

Kardinal Angelo Sodano je bil v času osamosvajanja Slovenije državni tajnik Svetega sedeža. Na funkcijo, ki po pristojnostih ustreza funkciji predsednika vlade, ga je papež Janez Pavel II. imenoval 29. junija 1991. Postopek za mednarodno priznanje Slovenije in Hrvaške je bila ena njegovih prvih mednarodnih nalog, kateri se je v celoti posvetil, tudi glede na izkušnje, saj je imel za seboj dolgoletno diplomatsko kariero.

Minister dr. Turk se je z veseljem odločil, da bo njegov gostitelj na prvem delu obiska, ne samo zato, ker sodijo kraji, ki jih bo kardinal Sodano obiskal, v sklop kulturne dediščine Republike Slovenije, ampak tudi v zahvalo za kardinalova prizadevanja za mednarodno priznanje Slovenije. Potem ko so Slovenijo priznale države, ki same še niso bile mednarodno priznane (Hrvaška, Litva, Gruzija, Latvija in Estonija), je Vatikan 13. januarja 1992 prvi priznal Slovenijo, dva dni pred priznanjem držav Evropske unije. Za zasluge in osebni prispevek k mednarodnemu priznanju in uveljavljanju Slovenije je kardinal Angelo Sodano junija 1992 prejel zlati častni znak svobode Republike Slovenije.


Služba za odnose z javnostmi

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport