Misli nadškofa Alojzija Cvikla po Svetovnem dnevu mladih v Lizboni

7.8.2023 Lisbona Nadškof Cvikl, Svetovni dan
Foto: Žan Seničar / Katoliška mladina Foto: Žan Seničar / Katoliška mladina
Te dni je Lizbona dihala mladostno. Na vsakem koraku si srečal mlade, vesele in sproščene in v velikem pričakovanju. Vsak si je želel vsaj na daleč videti papeža Frančiška. Kaj jih tako privlači na njem?
 
Vesel starček, ki izžareva veselje evangelija in na to pot vabi tudi mlade.
 
Ob slovesu so odmevale tri papeževe besede: »odsevati, poslušati in vrniti se«.
 
Kristjani smo kot luna, ki svetlobo prejema od zunaj. Mi kristjani luč prejemamo od Kristusa, ki je Luč, ki je Ljubezen.
 
Kadar beremo Sveto pismo, še posebej evangelije, lahko poslušamo Kristusa, ki nam daje smernice za pot, ki vodi k Njemu in v Božje kraljestvo.
 
Učenci so se vrnili z gore Jezusove sporemenitve , kot se mladi sedaj vračajo iz SDM, vsak v svoje okolje, ki pa dostikrat ni naklonjeno veri, ne spodbuja njene rasti, ji celo nasprotuje.
 
Če je izkušnja vere dovolj močna, se je sposobna zoperstaviti vsemu temu.
 
Papež Frančišek je zato mladim svetoval naj se v takih trenutkih vračajo nazaj v doživetja, ko so čutili, da je Gospod vstopil v njihovo življenje in ga obogatil.
 
Vse je odvisno od tega, koliko bodo ti mladi našli okolje in sovrstnike ter duhovne spremljevalce, ki jih bodo podprli na tej njihovi poti.
 
SDM in Lizbona so mladim ponudili tri močne trenutke: srečanja po škofijah, nacionalna srečanja s katehezami v eni od lizbonskih župnij, na konce še srečanje s papežem Frančiškom, kjer so bili trije močni trenutki: križev pot, vigilija in sv. maša.
 
Poleg tega pa so bile še številne druge zelo bogate ponudbe srečanj, ki so jih lahko mladi izbrali in se ob njih bogatili.
 
Kdor je prehodil celotno pot se je lahko, kot po stopnicah, vzpenjal, korak za korakom ter na koncu dobil celoto, ki je bila velika spodbudo za rast v osebni veri.
 
Na koncu je vse odvisno od tega, ali bomo te mlade znali še naprej spremljati, jim biti blizu  in jih ne pustiti samih, da to navdušenje, ki se je rodilo tukaj na SDM v Lizboni  2023, ne bo prehitro splahnelo, ampak bo bogastvo, ki so ga ti mladi v teh dneh doživeli tukaj, preko njih širilo tudi na tiste, , ki se tega srečanja niso mogli udeležili.