Mladi na Škofijafe(j)stu iznad Celja pregnali oblake

13.4.2013 Celje Mladi, Škofija Celje
Pozdrav nasprotnika po tekmi na Škofijafe(j)stu v Celju (Avtor: Rok Rakun) Pozdrav nasprotnika po tekmi na Škofijafe(j)stu v Celju (Avtor: Rok Rakun)

Sobota, 13. aprila 2013, se je začela s sivim, aprilskim jutrom in začetek škofijskega srečanja mladih v Salezijanskem mladinskem centru v Celju ni bil obetaven: igrišča, kjer naj bi se kmalu pomerile ekipe mladih na športnih turnirjih, je močil dež in ustvarjal luže, sivo nebo pa je puščalo sled tudi na razpoloženju mladih, ki so se zbirali v kapeli, da bi s sveto mašo začeli letošnji Škofijafe(j)st z geslom »Odpri vrata Kristusu«.

Toda za vsakim oblakom se skriva sonce, ki je počasi, a vztrajno začelo pošiljati tople žarke na Celje: najprej so se ogrela srca mladih pri sveti maši in srečanju z Jezusom. K temu je pripomoglo lepo pripravljeno bogoslužje, ki so ga oblikovale pevke iz Laškega, mladi iz Šmarja pri Jelšah in Sladke Gore ter skavti iz Celja, pa tudi zavzeta, prijazna in spodbudna beseda škofa Lipovška med nagovorom, ko se je z mladimi spomnil papeža Frančiška, izvoljenega točno pred mesecem dni, bl. papeža Janeza Pavla II., ki mu je bil Škofijafe(j)st letos posvečen, in poklicanosti mladih kristjanov, da s svojo vero pričujejo med vrstniki o Jezusu. Škof se je zahvalil mladim, ker dejavno živijo versko življenje, se zbirajo v župnijah pri mladinskih skupinah, pri skavtih, sodelujejo pri bogoslužju, so aktivni in prepoznavni. Spomnil jih je, da tudi danes Jezus kliče, prav gotovo tudi koga izmed njih, v poklic duhovnika, redovnika, redovnice, misijonarja… in jih povabil naj bodo pogumni in odgovorijo na njegov klic.

Po sveti maši je toplo pomladno sonce zunaj že sušilo igrišča, kjer so se kmalu začele prve tekme v futsalu, ulični košarki in odbojki. V dvorani pa so se zbrale ekipe iz 14 župnij, da bi se pomerile v kvizu in pokazale čim boljše znanje o papežu Janezu Pavlu II. in o vsebini vere iz Youcata.

Po prvem delu kviza je sledila delavnica na temo vere mladih, ki jo je vodil zaporniški duhovnik Robert Friškovec. Z mladimi se je na delavnici pogovarjal o njihovi veri. Najprej je predstavil svojo življenjsko pot in iskanje vere ter sedanje delo med zaporniki, potem pa je dal besedo mladim, da so spregovorili, kakšno vero si oni želijo, kaj bi spremenili, kakšna sveta maša bi jim bila všeč in bi jih nagovarjala. V manjših skupinah so se ob plakatih pogovarjali in iskali mladim primerne izraze in vsebine vere.

Med tem časom so zunaj skavti povabili mlade na igro roverčka, znano skavtsko igro za pretegniti noge, roke in duha, gojiti skupinskega duha in seveda premagati nasprotno ekipo. Po malici so sledili finalni obračuni, tako v športu kot v kvizu. Šele zadnja, najtežja vprašanja so pokazala, kdo največ zna o papežu Janezu Pavlu II. in o vsebini naše vere: to so bili mladi iz župnije Polje ob Sotli. V nogometu je  zmagala ekipa iz župnije Sv. Peter pod Svetimi gorami 2, v košarki ekipa Nejko 603 Salezijanskega mladinskega centra Celje, v odbojki pa dekleta iz župnije Polzela.

Škofijafe(j)sta se je skupaj udeležilo okoli 120 mladih. Organizator, Škofijski odbor za mladino Škofije Celje, je hvaležen salezijancem v Celju, da so za srečanje mladih dali na razpolago svoje prostore in igrišča ter animatorjem in prostovoljcem Salezijanskega mladinskega centra za pomoč pri pripravi in izvedbi srečanja.


Pastoralna služba Škofije Celje