Mladi romarji iz Strasbourga so se obogateni vrnili domov

28.1.2014 Starsbourg, Francija Mladi, Romanje, Zamejstvo in tujina
Ob prihodu v Strasbourg (foto vir: http://www.taize.fr/en_article16009.html) Ob prihodu v Strasbourg (foto vir: http://www.taize.fr/en_article16009.html)

V Strasbourgu je med 28. decembrom 2013 in 1. januarjem 2014 potekalo 36. Evropsko srečanje mladih, ki ga vsako leto pripravlja Skupnost bratov iz Taizéja. Med 30.000 mladimi se je srečanja udeležilo tudi skoraj 250 mladih iz Slovenije.

Na Romanju zaupanja na Zemlji v Strasbourgu, Alzaciji in Ortenauu so mladi letos nadaljevali svoje premišljevanje ob pismu brata Aloisa (priorja skupnosti) z naslovom Pismo 2012-2015: K novi solidarnosti. Letošnja tema, Prizadevanje  za vidno občestvo med vsemi, ki ljubijo Kristusa, nam je podajala konkretne predloge k temu, da gradimo trdne prijateljske vezi. Med nagovori nas je brat Alois spodbujal, da bi globje živeli solidarnost med ljudmi, da tudi mladi nadaljujemo korake sprave med razdeljenimi kristjani ter da se pri tem ne izključuje nikogar.

Prebivalci lokalnih župnij, kjer so bili mladi romarji nastanjeni, so preko svojih izkušenj in pričevanj mlade spodbujali, da se pridružijo krajevnim molitvenim skupinam, da razširijo prijateljstvo preko meja, ki jih omejujejo, da redno molijo z drugimi – vse to z namenom, da postane občestvo vidnejše.

Vse romarje so letos v svoje domove sprejele družine na francoski in nemški strani meje ter tako ponudile gostoljubje mladim iz cele Evrope. To je bila tudi posebnost letošnjega srečanja, saj smo imeli mladi priložnost spoznati mesto in njegove prebivalce, ki v sožitju živijo ne francosko-nemški meji in so nam vsem zgled odpuščanja in sprave po vseh krvavih vojnah, ki so na tem področju potekale v prejšnjem stoletju. Brat Alois nas je spodbudil: »Pomembno bi bilo tudi, da mladi Evropejci ne bi bili zadovoljni z Evropo, ki živi v spravi, ampak da bi gradili Evropo, ki bo odprta in solidarna: solidarna z vsemi evropskimi državami in tudi z ostalimi celinami, z najrevnejšimi narodi.« Vsa razmišljanja so v slovenskem prevodu dostopna tu: http://www.taize.fr/sl_article16323.html.

Program srečanja v Strasbourgu je bil, kot je običajno za Taizéjsko skupnost, osredotočen na 3 molitve dnevno: zjutraj v eni izmed župnij v Strasbourgu ali okolici, ki so sodelovale pri srečanju, opoldne in zvečer pa v eni od dvoran na razstavišču oziroma v katedrali v centru mesta ali v cerkvi svetega Pavla. Molitve so na vseh lokacijah potekale hkrati, mladi pa so za vsako molitev po različnih, vnaprej pripravljenih poteh, romali na drugo lokacijo. Vsak večer je po nagovoru brata Aloisa potekala molitev okrog križa. Video posnetki z večernih molitev so objavljeni na spletni strani: http://www.taize.fr/en_article11854.html.

V času med opoldansko in večerno molitvijo je bilo mladim na voljo 24 delavnic z različnimi temami: obiskali so lahko Muzej moderne in sodobne umetnosti v Strasbourgu, Muzej Oeuvre Notre-Dame, Evropski parlament ali Sinagogo miru, se srečali z Ann Power-Forde, sodnico na Evropskem sodišču za človekove pravice, z namestnico generalnega sekretarja Sveta Evropa in člani Evropskega parlamenta, na nekaterih delavnicah pa so s člani različnih skupin premišljevali o aktualnih temah: brezposelnosti, zasvojenosti  med mladimi, o kristjanih v poslovnem svetu, revščini, zdravstvu, ekumenskem dialogu, mednarodnem miru, ter o novi solidarnosti, razmišljali ob Svetem pismu ter o dvomu in veri.

Na zadnji dan leta so se mladi srečali na narodnih srečanjih. Slovensko srečanje je potekalo v Centre Saint-Thomas, kjer je sveto mašo ob somaševanju duhovnikov, ki so prišli z mladimi v Strasbourg, daroval Tone Česen, tajnik Medškofijskega odbora za mladino, mlade pa je pozdravil tudi brat Matteo iz Taizéjske skupnosti. Povabil nas je, da živimo to, kar smo izkusili v Strasbourgu, v svojih domačih lokalnih/župnijskih okoljih, da se trudimo za solidarnost in spravo med ljudmi, ki nas obkrožajo. Ob 23.00 so se mladi zbrali k molitvi za mir, molitvi pa je ob nekaj minut čez polnoč sledil »Festival narodov«, ki so ga mladi iz različnih držav oblikovali sami. 1. januarja 2014 so mlade na kosilu gostile družine, popoldne pa so se že odpravili na pot proti Sloveniji.

Med srečanjem v Strasbourgu je brat Alois mladim naznanil, da bo 37. Evropsko srečanje mladih od 29. decembra 2014 do 2. januarja 2015 potekalo v Pragi, v mestu prav v središču Evrope.

Spodbudne besede so ob srečanju mladim namenili papež Frančišek, ekumenski patriarh Bartholomew, moskovski patriarh Hilarion, canterburyjski nadškof Justin Welby, generalni sekretar svetovne luteranske zveze pastor Martin Junge, generalni sekretar Svetovne skupnosti reformiranih Cerkva Setri Nyomi, generalni sekretar Ekumenskega sveta Cerkva dr. Olav Fykse Tveit, generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon in predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy. Besedila si lahko v angleškem jeziku preberete tukaj: http://www.taize.fr/en_article16148.html.

 

Nekaj odmevov slovenskih romarjev:

* V Strasbourg sem se odpravila brez pričakovanj, pa tudi če bi se, bi vse doseglo moja pričakovanja. Zagotovo me je srečanje prepričalo v obisk Taizéja poleti. Bilo je res čudovito in se že veselim Prage.

* Pohvalil bi izvrstno gostoljubje v župniji, lep sprejem pri družini in dobro hrano. Problemi pri komunikaciji niso ovirali spoznavanja novih prijateljev.

* Uau. Koliko nasmejanih ljudi. Tišina. Molitev. Druženja. Pogovarjanje o lastni veri v tujem jeziku je super velik izziv.

*Bila sem prvič. Zanimiva izkušnja. Veliko sem odnesla zase, predvsem sem rabila odklop od vsakodnevnega hitenja in biti sama s sabo. Ob pogovoru z mladimi v župniji sem poglobila svojo vero in si razjasnila marsikatero vprašanje, slišala mnenja drugih … Ganilo me je gostoljubje domačinom in trud, ki so ga vložili v vse malenkosti, ki so naredile zadevo popolno… Uau. Pričevalni so bili tudi prostovoljci, delovna ekipa, … Za drugo leto bom zagotovo še koga povabila. To marajo probat!

* Letošnje novo leto sem preživel nekoliko drugače. Tu zadnje dni vlada pozitivno počutje, vsi so nasmejani in srečni. Ne štejem več, koliko free hug-ov sem dobil, ko so jih delili. Ne štejem več toplih konzerv, paštet, vod, ki jih dobimo v koloni v vrečke in jih nato pojemo sede v krogih na tleh. Ne štejem, kolikokrat smo v hali kjer jemo, skupaj z več tisoč drugim, ploskali, pa nikoli nismo točno vedeli, zakaj. Tu je biti prostovoljec čast, en dan sem imel to čast, da sem lahko delil hrano (sir Gauda). Tu so tisti, ki pobirajo smeti, najbolj priljubljeni. Ne štejem niti naslovov, niti števila pesmi, ki smo jih peli, od tramvajev do trgov, kjer so ljudje kar sevali veselje. Najlepše pa je, če se ti pridružijo še drugi, drugih narodnosti, in pojejo z nami. Tu je vse v PREPROSTOSTI - spimo pri družini na armafleksu v spalki, jemo v razstaviščni hali na betonu, čas je relativen. Ljudje tu izžarevajo TOPLINO, od brezplačnih objemov do pozdravov in klepetov s popolnimi neznanci. Tu smo ljudje iz celega sveta, 30.000 nas je. Čeprav se ne poznamo, je med nami BRATSTVO.

* Evropsko srečanje v Strasbourgu mi bo za vedno ostalo v spominu. Zame je bila taizéjska molitev nekaj povsem novega. Spraševanje Boga preko te molitve je zelo globoko. Z veseljem se bom udeležil naslednjega srečanja v Pragi.

 

Več fotografij: http://www.taize.fr/en_article16009.html

 http://live.taize-str.eu/

 

Pozdrav mladih Slovencev iz Strasbourga, objavljen na AlsaceMedia: http://www.youtube.com/watch?v=BFfJIE27T8c.

Društvo SKAM - Skupnost katoliške mladine