Množica ljudi preplavila Ljubljano na tretjem pohodu za življenje

1.10.2022 Ljubljana Civilna družba, Družina, Življenje

Na Prešernovem trgu v Ljubljani se je v soboto, 1. oktobra 2022, na tretjem Pohodu za življenje pri nas zbralo okoli pet tisoč udeležencev, največ doslej, med njimi številne družine in mladi, s transparenti in zgovornimi sporočili. 

Letošnje geslo je bilo: »Enakopravnost se začne pred rojstvom«. Pozdravni nagovor je pripadel voditeljici pohoda Urši Cankar Soares. Program so sestavljale pevske in glasbene točke, pričevanja treh žena, navzoči so bili mladi, ki se imenujejo Mladi za življenje in so vabili v svoje vrste nove člane. Po zaključenem programu so se odpravili na pohod po ljubljanskih ulicah mimo parlamenta, predsedniške palače in vlade, pohod pa sklenili na Trgu republike. 

Osnovne informacije

Kaj je Pohod za življenje?
Pohod za življenje je največji letni pohod za spodbujanje veselja do življenja, osveščanja o nevarnostih splava ter sočutja z žrtvami splava. Na njem udeleženci javno pokažemo, da se zavzemamo za življenje najbolj ranljivih in nemočnih med nami – to so nerojeni otroci ter njihove mame in očetje v stiski.

Zgodovina Pohoda za življenje
Pohod za življenje se je začel v Združenih državah Amerike. Prvi Pohod za življenje je v Washingtonu potekal  22. januarja 1974, na prvo obletnico sodbe vrhovnega sodišča Roe v. Wade, ki je na zvezni ravni v ZDA uzakonila nasilno smrt nerojenega otroka. Na prvem Pohodu za življenje se je zbralo nekaj tisoč ljudi, kmalu pa se je gibanje začelo nezadržno širiti. Zadnja leta se Pohoda za življenje samo v Washingtonu udeležuje več kot 300.000 ljudi. Danes je razširjen na vseh celinah, število držav, kjer poteka, pa je vsako leto večje.

V Sloveniji je prvi Pohod za življenje potekal 3. oktobra 2014 v Ljubljani. Drugi je bil leta 2020 in od takrat ga pripravljamo vsako leto. Lani se je na Pohodu za življenje zbralo več kot 800 udeležencev. 

Zakaj organiziramo Pohod za življenje?
Pohodi za življenje rešujejo življenja. Namen Pohoda za življenje je dati glas nerojenim otrokom in prihodnosti naših družin, našega naroda. Opozoriti želimo, da ni prav, da se vsako leto v Sloveniji približno 4.000 otrokom v maternici nasilno konča življenje, namesto da bi ugledali luč sveta. To je v nebo vpijoča krivica, nemi krik, ki ga prevpije bobnenje sveta. Pohod za življenje želi ozvočiti te neme krike nerojenih otrok, da se bo njihov glas slišal v naši družbi.

»Človeško življenje je nedotakljivo.«
Pohod za življenje 2022 v Ljubljani poteka pod geslom »Enakopravnost se začne pred rojstvom.« 17. člen Ustave Republike Slovenije pravi, da je človekovo življenje nedotakljivo. Pravica do življenja je temeljna človekova pravica, ki velja brez izjeme za vse, ne glede na osebne okoliščine vsakega posameznika. Nekaterim nerojenim otrokom pa je ta pravica odvzeta, zato želimo letos poudariti, da se enakopravnost začne že pred rojstvom.
Slovence in Slovenke želimo spomniti na to, da ne samo zdrava pamet, ampak tudi slovenska ustava ščiti človekovo življenje. Zato je prav, da stopimo skupaj v prizadevanjih za zaščito človeškega življenja tudi v praksi, od početja do naravne smrti.

 

Organizatorji
Pohod za življenje organizira koordinacijski odbor pod vodstvom voditeljice Urše Cankar Soares. Tudi letos v okviru Pohoda za življenje deluje mladinska sekcija. 

Gradivo
Gradivo v povezavi s Pohodom za življenje najdete tudi na spletni povezavi : https://bit.ly/3fq4mRn
Fotografije in video material na zgornji povezavi lahko uporabite pri pripravi prispevkov s Pohoda za življenje.

Dodatna informacije dobite na spletni strani https://pohodzazivljenje.si.