Molitev ob svetovnem dnevu možganske kapi

29.10.2018 Zdravje, Marija, Molitev

29. oktobra vsako leto obeležimo svetovni dan možganske kapi. To je bolezen, za katero vsako leto na novo zboli več kot 4.000 Slovencev, predvsem v starosti od 50 let dalje. Na predlog Združenja bolnikov za Cerebrovaskularno boleznijo Slovenije je Slovenska škofovska konferenca določila, da bo opoldansko zvonjenje v ponedeljek, 29. oktobra 2018, namenjeno ozaveščanju, da je zdravje Božji dar, za katerega moramo skrbeti in znati razumeti sporočila telesa, še preden nas bolezen z vsemi svojimi posledicami prehiti. Prav tako naj bo opoldanska molitev zahvala Mariji, Materi Božji, ki jo v litanijah nazivamo tudi Zdravje bolnikov.

Možganska kap nastopi nenadoma in v trenutku spremeni življenje posamezniku in njegovi družini. Nastane zaradi prekinjenega ali onemogočenega pretoka krvi v delu možganov. Posledice so pogosto doživljenjske in  imajo tisoč obrazov. Odvisne so od velikosti in mesta okvare možganov. Šibkost roke in noge lahko onemogočata gibanje in samostojnost pri osnovnih življenjskih opravilih in skrbi zase. Ne znamo več govoriti, brati, pisati, se zbrati in povezovati misli. Potrebujemo pomoč pri vseh opravilih, ki smo jih prej opravljali nevede. 

Nastanek možganske kapi lahko preprečimo, saj poznamo dejavnike tveganja zanjo. To so visok krvni tlak, sladkorna bolezen, motnja srčnega ritma, povišane maščobe v krvi. Te bolezni ne bolijo, zato ljudje pogosto ne iščejo zdravstvene pomoči in ne uživajo zdravil, lahko pa predpisana zdravila tudi opustijo. Drugi dejavniki, ki vplivajo na nastanek možganske kapi, kot so kajenje, neaktivnost, debelost, prekomerno uživanje alkohola so pa neljube razvade, ki jih s trdno voljo lahko odpravimo.

Pomemben dejavnik tveganja za nastanek možganske kapi je  motnja srčnega ritma, ki je odgovorna za nastanek vsake pete možganske kapi. Atrijska fibrilacija ali migetanje srca je motnja srčnega ritma pri kateri lahko strdek iz srca zamaši žilo v možganih. V Sloveniji jo ima preko 20.000 ljudi. Žal jo mnogokrat odkrijejo šele ob nastopu možganske kapi. Zdravniki jo lahko zdravijo in z zdravili preprečujejo nastanek strdkov. Potrebno jo je samo prepoznati in pravočasno odkriti. Poslušati svoje srce in znati potipati srčni utrip, ko se ne počutimo dobro ali imamo nelagodne občutke v prsih, bodisi čutimo nepravilno bitje srca, smo vrtoglavi ali pa kar tako, da začutimo utripanje tega čudovitega organa, ki nam omogoča življenje.