Molitev za žrtve prometnih nesreč

15.11.2018 Ljubljana Civilna družba, Molitev
Foto Vatican News - p. Ivan Rampre Foto Vatican News - p. Ivan Rampre

Na Novih ljubljanskih Žalah je bila ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč, v četrtek, 15. novembra 2018, pred spomenikom žrtvam prometnih nesreč spominska slovesnost za žrtve prometnih nesreč v Sloveniji v letu 2018. Slovesnost so začeli z minuto molka za vse, ki so izgubili življenje na slovenskih cestah. 

Navzoče so nagovorili avtor spomenika Marko Mušič, predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba, v. d. generalne direktorice Policije Tatjana Bobnar, ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, evangeličanski škof Geza Filo in v imenu muftija Nedžada Grabusa imam Senad Karišik. 

Valovanje kot življenje, ki se prekine
Zaobljene oblike predstavljajo prispodobo valovanja naših življenj, ki ga nesrečen trenutek lahko za vedno tragično spremeni ali celo prekine, je razložil avtor spomenika Marko Mušič. Valovanje je značilno za vodo in mehke stvari, tokrat pa je ustvarjeno iz trdega kamna. Spomenik daje tudi občutek lebdenja, saj so njeni podporniki zakriti. Med valovi so stihi Nika Grafenauerja, ustvarjeni prav za ta spomenik: » »Včasih se moraš tu ustaviti, da dojameš, kako je kdo, s hrbtom obrnjen proti tebi, sredi življenja odšel po cesti, ki ga je izvrgla v svoj vase izrečeni Zbogom.«

Posebej se je zahvalil Robertu Štabu za idejo in zavzeto prizadevanje do zadnjega trenutke uresničitve ter Bojanu Lepičniku, tedanjemu direktorju Žal, ki je idejo podprl.


Žrtve in povzročitelje povezuje odpuščanje
Robert Štab je dejal, da se ob spomeniku dotikata svet tistih, ki so izgubili svoje bližnje, in svet tistih, ki so to povzročili, in zaželel, da se svetova povežeta z odpuščanjem, čeprav je za to potreben čas. Na razsežnosti tragedij, ki se zgodijo na slovenskih cestah, je spomnila Tatjana Bobnar. Lani so slovenske ceste vzele 104 življenj, letos do 85, kar je sicer najmanj, odkar spremljajo, vendar je vsako življenje dragoceno, zato s tem ne moremo biti zadovoljni, dokler ne dosežejo »vizije nič«. 

Policisti so prvi na kraju tragedije in so priče žalosti, strahu in smrti. Opozorila, da je niso žrtve le umrli, temveč tudi poškodovani in njihovi svojci. Alkohol in hitrost sta najpogostejši vzrok prometnih nesreč in sta ogledalo slovenske družbe.  

Po nesreči je življenje zahtevnejše za svojce
Tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore je spomnil na svojce žrtev. Njihove bolečine so morda še hujše, še posebej zaradi občutkov krivde in mržnje do povzročitelja. Čeprav vizija nič ni mogoča, moramo zmanjšati dejavnike, ki povzročijo prometne nesreče, da bi bilo bolečine, solza, občutkov krivde in zamer čim manj. 

Nadškof je dejal, da vedno ob novici, da se je zgodila prometna nesreča, žrtve izroči Bogu in moli za tiste, ki morajo z njegovo nesrečo ali odhodom živeti naprej. Zanje je življenje, odkar so policisti potrkali na vrata, veliko zahtevnejše. Zbrane je povabil, da naredijo kolikor je mogoče, svojcem nositi bolečino.

Skupne vrednote, kot je strpnost, pomembne za varnost v prometu
Kakšen voznik naj bom in kako naj se obnašam v prometu, da bo v njem red in da bodo pravila tekla po predpisih in človeških normah, se je spraševal evangeličanski škof Geza Filo. Ni vseeno, kako živimo, se obnašamo v življenju v odnosu do soljudi in samega sebe, tudi v prometu. Sobivanje ni mogoče brez upoštevanja moralno etičnih standardov, ki se morajo reflektirati tudi v prometu in vse večji mobilni komunikaciji.

Brez strpnosti in upoštevanju možnosti vseh deležnikov se varnost v prometu ne bo izboljšala. »Ne stori drugemu tega, kar ne želiš, da bi drugi storil tebi.« Svet se ne more izboljšati brez preobrazbe duha za skupne etične vrednote. »Razum nam pove, kaj moramo narediti, srce pa nam pove, kako naj to dosežemo,« je dodal škof. 

Nesreče niso le družinske tragedije, temveč resna družbena škoda
Imam Senad Karišik je dejal, da prometne nesreče niso le družinske tragedije, temveč resna družbena škoda. Zato si je treba kolektivno in individualno prizadevati za varnost in se naučiti pomagati poškodovanim in žalujočim. Dokler se ne bomo zavedali, da se nesreče lahko zgodijo vsakomur, ne le drugim, napredka ne bo, je prepričan imam.  

Po govorih so se gostje poklonili žrtvam, položili vence in prižgali sveče. 

Maša za žrtve prometnih nesreč
Ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč, na katere se spomnimo tretjo nedeljo v novembru in v dneh prej, so številne aktivnosti po različnih slovenskih krajih in drugod. V ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja bo maša za žrtve prometnih nesreč v nedeljo, 18. novembra, ob 10.30. Pri maši bodo sodelovali ambasadorji zavoda Varna pot. 

Vir: Vatican News