Molitveno bdenje 'Osušiti solze' v baziliki sv. Petra

Družina Pellegrino, ki jo je prizadela drama sinovega samomora; zgodba Felixa Qaiserja, političnega begunca, pakistanskega novinarja, ki pripada katoliški manjšini v državi in je pobegnil v Italijo, da bi spravil na varno svojo družino; Maurizio Fratamico z bratom dvojčkom Enzom, katerega spreobrnjenje je zaznamovalo tudi zgodbo Maurizia, ki je kot mladenič, četudi je v materialnem smislu imel vse, izgubil smisel življenja, ki ga je nato ponovno našel šele po nekem srečanju, in sicer zgolj zahvaljujoč materini veri in solzam.

Osušiti solze

To so tri pretresljiva življenjska pričevanja, na katerih bo osnovan program današnjega molitvenega bdenja v baziliki sv. Petra. Dogodek, ki ga bo vodil papež Frančišek, se bo začel ob 18. uri, in sicer pod geslom Osušiti solze. Kot pove samo ime, je namen izraziti duhovno delo usmiljenja, to je »osušiti solze« tistim, ki potrebujejo tolažbo. Srečanje je tako posvečeno vsem, ki trpijo v duhu ali telesu. Iz Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije so že pred časom sporočili, da bo za to priložnost v vatikansko baziliko prinesen relikviarij Solzne Marije iz Sirakuze. In sicer, da bi si verniki v tem mesecu, ki je posvečen Mariji, lahko izprosili njenega materinskega varstva.

Agnus Dei

Med bdenjem bo sveti oče vsem prisotnim kot simbol tolažbe in upanja podaril Agnus Dei. Gre za starodavni nabožni predmet, ki je bil uporabljan zlasti med jubilejnimi leti. Papež Frančišek ga bo predhodno blagoslovil. Izdelan je iz belega voska in je ovalne oblike. Na eni strani nosi odtis velikonočnega jagnjeta, na drugi pa je logo jubileja usmiljenja. Sodeč po nekaterih virih uporaba tega nabožnega predmeta sega v 4. stoletje. Z zanesljivostjo pa je dokumentirana v 9. stoletju. Takrat je arhidiakon na veliko soboto prelomil velikonočno svečo, katero so uporabljali do tistega dne, raztopil vosek, dodal olje in vse skupaj blagoslovil. Mešanica je bila vlita v kalupe, ki so bili nato med velikonočno osmino razdeljeni vernikom. Gre namreč za izraz Očetovega usmiljenja do vseh, ki živijo v situacijah globokega trpljenja. Od leta 1470 dalje se je Agnus Dei na željo papeža Pavla II. začel uporabljati tudi med jubileji.

Solze, ki so bivanjske puščave preoblikovale v vrtove upanja

Tokrat ga bo neposredno iz rok papeža Frančiška prejelo deset oseb. Le-te pa bodo zastopale vse, ki na svojih ramah nosijo zgodbe velikega človeškega trpljenja. Med temi zgodbami so tiste, ki govorijo o prezgodnji izgubi otroka, na primer v avtomobilski nesreči; o smrti sorodnikov med opravljanjem dolžnosti; o genocidu; o drami zapora zaradi zločinov organiziranega kriminala; o žrtvah iger na srečo; o brezdomstvu; o pretočenih solzah žensk, žen, mater in babic; o negi neozdravljivo bolnih oseb. Gre za zgodbe o dramah, a tudi o ponovnih rojstvih; za tiste solze, ki so padle na zemljo bolečine, se pomešale z vero in bivanjske puščave preoblikovale v vrtove upanja.

Vir: Radio Vatikan.