Msgr. Andrej Saje in msgr. Maksimilijan Matjaž na seminarju za škofe v Rimu

12.9.2022 Rim, Italija Cerkev v Sloveniji, Škof
Foto: Luis Ángel Espinosa Foto: Luis Ángel Espinosa

Od 12. do 19. septembra 2022 v Rimu poteka redno letno usposabljanje za nove škofe, ki ga organizira Dikasterij za škofe in se ga udeležujeta tudi celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž in novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje. Tema seminarja je Škofovska služba in oznanjanje evangelija v spreminjajoči se dobi in v času po pandemiji.

V prvih dneh so največ pozornosti namenili razmislekom o sinodalni poti Cerkve, ki jo je začrtal papež Frančišek in se seznanili z različnimi izzivi v posameznih krajevnih cerkvah. Kaže se potreba po izobraževanju in formaciji za sinodalno vodstvo, za krizno upravljanje, s posebnim poudarkom na zlorabah.

V sredo je predaval češki duhovnik prof. Tomáš Halik in predstavil 33 tez o Cerkvi v času dobe sprememb ter pomembno vlogo pri duhovni skrbi za vsakega človeka.

Goriški nadškof Carlo Roberto Redaelli je predstavil svoje bogate kanonične izkušnje pri upravljanju škofije, sestra dr. Nataša Govekar, direktorica teološkega oddelka Dikasterija za komunikacijo pri Svetem sedežu, pa življenje v svetu medijev zunaj tehnokratske paradigme.

Seminar, ki se ga udeležuje 170 škofov z vsega sveta, ki so bili posvečeni v zadnjem letu, se odvija v Ateneo Regina Apostolorum v bližini Vatikana. V ponedeljek bo udeležence sprejel tudi papež Frančišek.

Vir: Škofija Celje