Msgr. Jurkovič: Na obrazih sirskih otrok se le redko pojavi nasmeh

15.3.2017 Mir, Sveti sedež, Vojna
Msgr. Ivan Jurkovič Msgr. Ivan Jurkovič

Situacija po več kot šestih letih nasilja je katastrofalna: na sto tisoče žrtev in ranjencev; razkrojeno družinsko življenje; uničena infrastruktura, hiše, šole, bolnice in bogoslužni prostori; razdejana celotna mesta; podhranjenost in neprimerna zdravstvena oskrba. »To je neusmiljena resničnost, s katero se vsak dan soočajo Sirci.« Na to situacijo je 14. marca 2017 opozoril msgr. Ivan Jurkovič, stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi, med 34. zasedanjem Sveta za človekove pravice, posvečenim Siriji.

Po njegovih besedah želi Sveti sedež ponovno izraziti solidarnost sirskemu narodu. Šest let nesmiselnega prelivanja krvi jasno kaže slepljenje in jalovost vojne kot sredstva za reševanje sporov. Politične ambicije in sebični interesi, povezani s sokrivdo tistih, ki nasilje in sovraštvo razvnemajo preko oskrbovanja z znatnimi vsotami sredstev in z orožjem, imajo za rezultat pet milijonov beguncev in 13 milijonov in pol oseb, ki živijo v veliki stiski. Približno polovica le-teh je otrok.

Dialog je edina pot; na obrazih otrok se le redko pojavi nasmeh

Izhajajoč iz teh številk je msgr. Jurkovič izpostavil pomen dialoga na vseh ravneh, in sicer »kot edine poti, ki vodi naprej«. S tega vidika delegacija Svetega sedeža pozdravlja majhne korake, ki so bili storjeni nedavno, obenem pa poudarja, da za situacijo v Siriji ne more biti vojaške rešitve: »Ne smemo popustiti logiki nasilja, saj nasilje povzroči zgolj nasilje.« Nesprejemljivo je, da so pogosto otroci tisti, ki plačajo najvišjo ceno med tovrstnimi spori. Nekateri med njimi niti »ne poznajo drugega življenja kakor vojne«, saj so bili rojeni med bombardiranjem. Prenašajo nezaslišan psihološki pritisk in »le redko se na njihovih obrazih pojavi nasmeh«. Msgr. Jurkovič je nadaljeval, da se trpljenje vidi v njihovih prestrašenih očeh. Zatem je spomnil na besede papeža Frančiška, ki večkrat izrazi solidarnost sirskemu narodu, posebej najmlajšim, ki »so prikrajšani za radosti otroštva in mladosti, kot so možnost igranja ali obiskovanja šole«.

Šestletni spor razodeva neuspeh celotne mednarodne skupnosti

Delegacija Svetega sedeža tako poziva, da bi mir, odpuščanje in sprava lahko slavili zmago nad nasiljem in sovraštvom: »Šest let neprekinjenega spora razodeva neuspeh celotne mednarodne skupnosti. Situacija v Siriji je naša skupna odgovornost kot družine narodov.« Pravice Sircev, ne glede na njihovo versko ali etnično identiteto, morajo biti zaščitene. Vsi upravičeno hrepenijo po pravičnosti in miru, ki sta temeljna elementa celostnega človeškega razvoja. S tega vidika je velikega pomena tudi, da verske in etnične manjšine ne postanejo »nepomembne šahovske figurice geopolitične razprodaje«, ampak so v polnosti vpletene v transparenten in vključujoč postopek pogajanja, z enakimi pravicami in enakimi odgovornostmi. To je edini način, da bi zgradili prihodnost miru.

Na koncu je stalni opazovalec Svetega sedeža poudaril še, da mora dostojanstvo, ki pripada vsaki človeški osebi, imeti vedno prednost pred oblastjo in maščevanjem: »Krivično trpljenje nedolžnih žrtev tega nesmiselnega prelivanja krvi bi moralo vse vpletene strani motivirati, da bi se zavezale za resen dialog in skupno prizadevanje v smeri prihodnosti miru in pravičnosti.«

Vir: Radio Vatikan.