Na 14. Pustni sobotni iskrici Radia Ognjišče zbrali 52.976 evrov za porodnišnico na Madagaskarju

6.2.2016 Ljubljana Radio Ognjišče, Misijon, Akcija

Radio Ognjišče je v sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije tudi na letošnjo pustno soboto pripravil ples z dobrim namenom – Pustno sobotno iskrico. Na njej je od 10. do 15. ure s pomočjo poslušalcev in obiskovalcev plesa za obnovo predporodnih sob in kuhinje v porodnišnici na Madagaskarju zbral 52.976 evrov.

Tako kot na lanskoletni Pustni sobotni iskrici, ko so zbirali sredstva za gradnjo šole na Madagaskarju, so se tudi letos ozrli na rdeči otok. Življenje na njem je navdihnilo, obenem pa pretreslo tudi sodelavce Radia Ognjišče Jureta Seška, Izidorja Ščeka in Marka Zupana, ko so lansko jesen tam pomagali postaviti radijske oddajnike.

Sredstva bodo namenjena za obnovo predporodnih sob in kuhinje v porodnišnici v kraju Ampitafa, kjer deluje laiški misijonar Janez Krmelj, misijon pa je pravzaprav nadaljevanje poslanstva misijonarja Petra Opeke v Akamasoi. Porodnišnica že osem let pomaga pri rojevanju novega življenja, vrednoti, ki mnogim Malgašem pomeni vse na svetu. »Porodnišnica je velika dobrina za naše ljudi. Zavedajo se, da rešuje življenja, smrtnost novorojenčkov je od začetka dela naše porodnišnice veliko manjša, kot je bila pred leti. Vse naredimo, da rešimo življenje! V porodnišnici imamo od 220 do 250 porodov na leto. V osmih letih smo dosegli lepe rezultate. Nekdaj je veliko mater umrlo pri porodu, zato smo na začetku našega misijona prosili za denar, s katerim bi zgradili porodnišnico. Prek Akamasoe, misijona Petra Opeke, smo lahko zgradili tudi bolnišnico in osebje, ki bi ga v našem delu Madagaskarja sicer zelo težko dobili,« je pojasnil misijonar.

Ob koncu Pustne sobotne iskrice se je zahvalili vsem obiskovalcem, darovalcem, Radiu Ognjišče in Misijonskemu središču Slovenije. O tem, katera nujna dela bo potrebno najprej izpeljati, je dejal: »Najprej bomo skušali položiti ploščice po tleh in po stenah, prepleskali bomo in nato dodali tri nove prostore. Težave nastanejo namreč, ko na porodu včasih nastane nesreča, otrok se rodi mrtev … Za takšne mamice potem nimamo poskrbljenega svojega prostora.«

Ples z dobrim namenom eden od glavnih razlogov za obisk

Ob zvokih glasbe ansambla Skrivnost in pevke Romane Kranjčan je v športni dvorani Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu zaplesalo približno dva tisoč maškar. Budno oko radijske komisije je izbralo petnajst najlepših, med katerimi so bile tako družinske, skupinske kot posamične. To so bili orkester, ptičja družina, baterija, minjoni, rožica, sv. Miklavž, lokostrelci, beneška čolnarka, zebra, ninja želve, pilotsko-letalska družina ter lovec in živali. In zakaj v množici pustnih prireditev  obiščejo prav to? »Na tem pustovanju smo že petič, otroci gredo vedno radi, predvsem pa se nam poleg dobrega namena zdi lepo to, da je cenjeno, da otroci naredijo nekaj sami. To je danes samo finale, mi pa smo se imeli luštno že preteklo soboto, ko smo skupaj z otroki delali kostume in so si otroci pomagali. Zdi se mi, da je to lahko največ, kar od pusta odnesejo,« je povedala vodja skupinske maske, ki je predstavljala abecedo.

 

Uspehi akcije v preteklosti

Z darovi poslušalcev in obiskovalcev Pustne iskrice so v preteklosti zgradili šoli v Kambodži, z rižem skušali omiliti lakoto v Afriki, kupili buldožer, ki še danes ravna poti na Madagaskarju, čolne, ki vozijo otroke po Amazonki … Potrebe bo pomoči so tudi doma, zato so pred leti s pomočjo pustnih darov in Radia Ognjišče opremili sobo za umirjanje v bolnišnici za otroke na Stari gori pri Gorici, kupili opremo za Therasuit terapijo v osnovni šoli s prilagojenim programom v Mariboru ter pomagali pri nakupu mleka Slovenski Karitas.

Pokroviteljica letošnjega dogodka je bila Pivovarna Union. Roko je podal tudi Mercator, ki je za dober namen daroval 2500 krofov, maškare pa so lahko grizljale tudi Chio chips.

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu [email protected] ter na telefonski številki 01 292 75 04. Fotografije najdete na spletnem naslovu radio.ognjisce.si.