Na Mirenskem Gradu je potekal oratorij, ki ga je organiziralo Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote

8.7.2017 Mirenski Grad Duhovni program, Mladina
Foto: Danijel Olivo Foto: Danijel Olivo

Oratorija se je udeležilo okoli 160 otrok, starih od 4 do 13 let, zanje pa je skrbelo 43 animatorjev.

Za 14 otrok, mlajših od štirih let, je bilo organizirano varstvo, malčki pa so bili vključeni tudi v oratorijsko dogajanje. Posebno ekipo so sestavljale družine iz zakonskih skupin in njihovi prijatelji: poskrbeli so, da so kateheze potekale nemoteno, pripravljali so material, ki smo ga potrebovali na oratoriju, pomagali so v kuhinji in pri varstvu najmlajših. Voditelji pa so poskrbeli, da je celoten oratorij potekal nemoteno.

Oratorij združuje ustvarjalno in športno preživljanje prostega časa ter vzgojo za vrednote. Letos nas je na oratoriju spremljal lik Marije. Z njo smo spoznavali, kako naj z veseljem odrastemo v dobre ljudi, zato smo cel oratorijski teden vzklikali: »Veselim se z Marijo!«.

Oratorijski program se je pričenjal zjutraj, ko so se otroci skupaj z animatorji igrali različne igre. Ob oratorijskem zvoncu smo se razporedili po skupinah ter ob vzklikih skupin in dvigu zastave skupaj zapeli oratorijsko himno. Rdeča nit oratorija je bila dramska predstava, skozi katero smo spoznavali življenje Marije. O njej smo se pogovarjali na katehezah, kjer smo skozi različne dejavnosti ob temah dneva Mariji zaupali svoje sanje, z njo delili naša čustva, ji sledili, tudi če ne gre vse po naših načrtih, se učili drug od drugega, potrpeli, ko je kaj težko narediti, ter z Marijo živeli. Nato so sledile proste igre, petje pesmi in ples, molitev v cerkvi in kosilo. Popoldne so otroci na različnih delavnicah lahko izbirali med ustvarjanjem z glino, žganjem v les, linorezom, ustvarjanjem s sivko, družboslovnimi in naravoslovnimi izleti, frizersko delavnico... Delavnicam so sledile športne, vodne ali miselne igre, kjer so se otroci skozi zabavo učili sodelovanja ter se med seboj še bolj povezali. Dva popoldneva sta bila rezervirana za veliko igro ter lov na skriti zaklad.

Zadnji oratorijski dan je program za otroke potekal le dopoldan, popoldne pa je po zaključni maši sledila prireditev, kjer so si starši in ostali obiskovalci lahko ogledali dramsko predstavo, izdelke z delavnic in fotografije ter ob spremljavi oratorijskega benda sodelovali na srečelovu.

Zahvala za uspešno izpeljan oratorij gre donatorjem, animatorjem, družinam, kuharjem, voditeljem in staršem, ki so nam zaupali svoje otroke. Posebna zahvala pa gre Mariji, ki je neprestano bdela nad nami.

Ana Taylor
Foto: Danijel Olivo