Na trgu svetega Petra 50.000 nemških ministrantov

6.8.2014
Vir - Radio Ognjišče Vir - Radio Ognjišče

Na Trgu svetega Petra je potekalo srečanje papeža Frančiška s 50.000 nemškimi ministranti, ki so v teh dneh na narodnem romanju v Rimu. Le-to letos poteka pod geslom »Svobodni! Ker je dovoljeno delati dobro.«

V prazničnem ozračju se je v torek zvečer več kot 50 tisoč ministrantov iz Nemčije na Trgu sv. Petra srečalo s papežem Frančiškom. Po obhajanju večernic in pozdravu nemški škofovski konferenci, je sveti oče odgovoril na njihova vprašanja. Navezal se je na geslo srečanja, ki je: Svobodni! Ker je dovoljeno delati dobro. Dejal jim je, da nas Bog želi svobodne, saj naj bi se vedno čutili zaščiteni kot otroci dobrega Očeta. Za vzor jim je postavil nebeško Mater Marijo.

Kako smo lahko mladi nosilci življenja Cerkve?, je papeža vprašal eden od ministrantov. Sveti oče mu je odgovoril, da svet potrebuje ljudi, ki pričujejo drugim, da nas Bog ljubi. Ni namreč dovolj služiti ljudem in jim dati najnujnejše stvari za življenje.

Mi, Gospodovi učenci, imamo še dodatno poslanstvo: biti kanali, ki prenašajo Jezusovo ljubezen. V tem pa imate mladi še posebno nalogo: poklicani ste govoriti o Jezusu vašim sovrstnikom, ne le znotraj župnijske skupnosti, ampak predvsem zunaj“. Zaradi poguma, navdušenja in spontanosti namreč po papeževih besedah mladi lažje pridejo do src ljudi, ki so oddaljeni od Gospoda. Da bi drugim govorili O Jezusu, pa ga morajo poznati, se srečati z Njim v molitvi in poslušanju Božje Besede, ki naj bi jo prebirali tudi doma in jo nato postavili v prakso.

Nek drug ministranti je papeža vprašal, kako uskladiti mnoge dejavnosti. Papež mu je odgovoril, da je treba znati dobro načrtovati in nato dodal: „Mnogi mladi izgubljajo ure in ure za nekoristne stvari, kot je klepet po internetu ali prenosih telefonih, ali za gledanje telenovel.“ Ena od prednostnih stvari v dnevu pa mora biti po papeževih besedah ta, da se spomnimo na Gospoda, ki nas ljubi in nas spremlja na naši poti.

Zadnji ministrant je papeža vprašal, kako lahko izkusimo, da nas vera osvobaja. „Če svobode ne živimo na prav način, nas ta lahko oddaljuje od Boga, zaradi nje lahko izgubimo dostojanstvo, s katerim nas je On oblekel. Zato so potrebne usmeritve, pa tudi pravila, tako v družbi, kot tudi v Cerkvi, da bi nam pomagala izpolnjevati Božjo voljo in tako v polnosti živeti naše človeško dostojanstvo in dostojanstvo Božjih otrok. Če svoboda ni prežeta z evangelijem, nas lahko vodi v suženjstvo greha“, je še dejal sveti oče.


Vir - Radio Ognjišče