Nabirka za Sveto deželo 13. septembra

13.9.2020 Katoliška cerkev Dobrodelnost, Katoliška cerkev

Papež Frančišek je odločil, da bo nabirka za Sveto deželo letos potekala v nedeljo, 13. septembra 2020, na dan pred praznikom povišanja svetega križa. Nabirka bi naj v skladu s tradicijo potekala na veliki petek, 10. aprila, vendar zaradi ukrepov v tem obdobju pandemije koronavirusa ni mogoče.

»Sedanje razmere pandemije zaradi covida-19 obsegajo mnoge države in v mnogih med njimi veljajo varnostni ukrepi, ki onemogočajo normalno skupnostno obhajanje obredov velikega tedna,« so sporočili iz Kongregacije za vzhodne Cerkve, pod okriljem katere vsako leto poteka nabirka za Sveto deželo. Krščanske skupnosti v Sveti deželi, ki so prav tako izpostavljene okužbi in že sicer pogosto živijo v zelo težkih okoljih, vsako leto prejemajo pomoč s strani velikodušne solidarnosti vernikov po vsem svetu, da lahko tako nadaljujejo s svojo evangeljsko navzočnostjo, vzdržujejo šole in skrbstvene strukture, ki so odprte za vse državljane in namenjene človeški vzgoji, mirnemu sobivanju in oskrbi predvsem najmanjših in najrevnejših.

»Zaradi tega razloga je sveti oče Frančišek sprejel predlog, da se nabirka za Sveto deželo za leto 2020 prestavi na nedeljo, 13. septembra, pred praznik povišanja svetega križa,« piše v izjavi, ki jo je podpisal prefekt kongregacije, kardinal Leonardo Sandri. Obhajanje, ki spominja na najdbo relikvij križa s strani sv. Helene in na začetek javnega bogočastja v Jeruzalemu z gradnjo bazilike Božjega groba, bo tako na Vzhodu kot na Zahodu »znamenje upanja in rešitve, ki sta bila ponovno pridobljena po Kristusovem trpljenju, h kateremu se sedaj pridružujejo mnogi narodi«, prav tako pa bo znamenje »solidarne bližine vsem, ki še naprej živijo Jezusov evangelij v deželi, kjer se je vse začelo«.

Vir: Vatican News - slovenska redakcija