Nadškof Cvikl na Brezjah Radiu Ognjišče: 'Vaše poslanstvo je preroško poslanstvo'

28.11.2023 Brezje Radio Ognjišče

Radio Ognjišče danes, 28. novembra, praznuje 29. rojstni dan. Ob 12.00 je potekala zahvalna svetoa maša, ki jo je v osrednjem slovenskem romarskem središču Marije Pomagaj na Brezjah daroval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.


 

Spoštovani direktor Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak, odgovorni urednik Tadej Sadar,  dragi sodelavci in ustvarjalci programa na Radiu Ognjišče, spoštovani prijatelji in dobrotniki Radia Ognjišče, dragi bratje in sestre, ki ste danes priromali sem na Brezje in vsi, ki ste z nami povezani preko radijskih valov.

Zbrali smo se tu, pri Mariji pomagaj, da skupaj obhajamo 29. obletnico delovanja Radia Ognjišče.

Ko svoj pogled usmerimo v prihodnost, se lahko človeka kaj hitro polasti črnogledost. Znova in znova slišimo: vedno večje klimatske spremembe, ki povzročajo ujme vseh vrst, od vetra, toče,  plazov, poplav …

Takoj tudi pade v oči vedno večja razlika in že kar pravi kontrast, kar se tiče razdeljevanja dobrin med nami. To povzroča vedno nove napetosti, konflikte in celo vojne.

Pri sodobnem človeku pač stopa v ospredje posameznik s svojimi zahtevami, in to na račun skupnosti. Individualizem vodi v rivalstvo in izključevanje ter prepad med revnimi in bogatimi še povečuje. 

Vse bolj opazna je tudi kriza vrednot. Resnične vrednote, poleg osebnih dobrin, upoštevajo tudi skupno dobro. Vedno so tudi usmerjene k spoštovanju dostojanstva vseh ljudi in vsake skupnosti.

Seveda je v takšnem individualističnem svetu tudi Bog vedno bolj izrinjen iz družbe in iz javnega življenja ter potisnjen v zasebnost. Vse to v naši družbi ni nekaj novega. O vsem tem je govoril že prerok Danijel, ki je živel nekaj več kot 600 let pred Kristusom. V tistem obdobju je bilo izvoljeno ljudstvo izgnano iz svoje dežele in pregnano v babilonsko sužnost.

Obdobje izgnanstva je bil za Izraelce čas krize. Med ljudstvom je bila namreč utrujenost in brezvoljnost. Vse to zaradi zatiranja s strani tistih, ki so jim vzeli svobodo in jih odvedli v sužnost. Skratka: med ljudstvom je zaradi trpljenja ugašalo upanje.

V teh razočaranih ljudeh je želel prerok Danijel okrepiti vero in zaupanje v Boga, ki je večen in ga nobena sila zla ne more premagati.

Prerok zato ljudem v izgnanstvu polaga na srce, da je Bog že neštetokrat rešil sovje ljudstvo, zato je On jamstvo za rešitev za sedanjost in za prihodnost. 

Potrebno je vztrajati v zaupanju in v veri, kajti Bog ostaja svoji besedi zvest.

To poudari tudi današnji evangelij, ki govori o razdejanju Jeruzalemskega templja, to je svetišča, ki je slovelo po svoji mogočnosti, po umetninah in dragocenostih. Jezus pravi, da pride čas, ko od tega veličastnega templja ne bo ostal kamen na kamnu.

To kar bo ostalo pa je vera, da v ozadju vse vodi božja ljubezen.

Krepitev te vere pa je poslanstvo tudi Radia Ognjišče. S svojim programom želite snovalci radijskega programa na Ognjišču utrjevati vero in zaupanje v Boga ter ljudem prinašati veselo oznanilo evangelija.

Prejšnji teden sem obiskal starejšo gospo, ki je priklenjena na posteljo. Poslušala je Radio ognjišče.

Pa sem jo vprašal: »Kaj vam pomeni Radio Ognjišče?« Dejala je:

»Zame so to vrata. Zjutraj mi program Radia Ognjišče odpre vrata do Boga, z molitvijo, potem poslušam o svetniku dneva … Dragocene so tudi duhovne misli in vse spodbudne besede vseh novinarjev na Radiu. 

Informativni program radia mi odpre vrata, da lahko spremljam, dogajanja po domovini in v svetu. S tem se mi tudi odprejo vrata do ljudi, s katerimi se v duhu srečujem, ko sem ure in ure sama, pa molim tudi za ljudi, o katerih poslušam … .«

Zares, Radio Ognjišče je v našem prostoru dragocen medij. To pa zato, ker v ospredje vedno postavlja poslanstvo in zavezanost resnici, ne pa komercialni vidik.

Glavno poslanstvo Radia Ognjišče pa je: prinašati ljudem pozitivno sporočilo, takšno, da se dotakne srca, ki človeka napolni s toplino in ga obogati.

Mnogi ljudje so nezaupljivi. Vse prevečkrat v vsakdanjem življenju se za besedami skrivajo laži ali popačena resnica.

Odlika Radia Ognjišče je v tem, da nam sredi temin tega sveta spregovori o Resnici. Najprej o Resnici - pisano z veliko začetnico. Tudi vsa poročanja radia in ves njegov program usmerja skrb za resnico, ki nikoli ne sme biti prirejena, nepopolna ali kakorkoli popačena.

V imenu Cerkve na Slovenskem se zato zahvaljujem vodstvu Radia Ognjišče in prav tako vsem zaposlenim. Zahvaljujem se vam za poslanstvo, ki ga opravljate, in vam hkrati čestitam, da ste pripravljeni to svoje poslanstvo pripravljeni opravljati s tako veliko požrtvovalnostjo in tudi z zgledom osebnega pričevanja. 

Vaš program je posredovanje in oznanjevanje tistih evangeljskih vrednot, ki naj ljudem pomagajo, da bi bili bliže Bogu, ki je Ljubezen! Predvsem pa, da bi po tej božji ljubezni lahko bolj in bolj prepoznavali sled te ljubezni v odnosu do naših bližnjih.

Hvala vam, radijci pri mikrofonu, uredniki, novinarji in vsi, ki opravljate različne tehnične službe v ozadju, ki pa so za dobro in nemoteno delovanje radia še kako pomembne. 

Vedno znova opažamo, kako v oddaje, ki jih pripravite, položite tudi del svojega srca in osebne vere in ljubezni. To se čuti! Je zelo dragoceno in poslušalci smo vam za to vašo predanost izredno hvaležni. 

Kadarkoli pridemo med vas v prostore na Štuli, v Ljubljani, se znova in znova vsi čutimo sprejete, saj ima domačnost in prijaznost pri vašem delovanju pomembno mesto. In dih te domačnosti in topline se čuti tudi v vseh vaših oddajah. Tudi velika družina prijateljev Radia Ognjišče potrjuje to domačnost, neposrednost in iskrenost v odnosih.

Zato hvala tudi vsem vam, prijatelji in dobrotniki Radia Ognjišče, saj prav vi prispevate pomemben del, da Radio Ognjišče sploh lahko deluje in opravlja pomembno poslanstvo. Zato ste tudi vi kot prijatelji radia pomemben del poslanstva tega radia in velika opora in povsem praktična pomoč, da radio sploh more opravljati svoje poslanstvo.

Poslanstvo Radia ognjišče je pravzaprav preroško poslanstvo, ki ga lahko vzporejamo s poslanstvom preroka Danijela, ki je spodbujal svoje rojake, naj vztrajajo v dobrem, naj jih preizkušnje ne zlomijo in ne vzamejo poguma, ampak naj zaupajo v Božjo pomoč . 

Prosim in spodbujam vas, da vztrajate in greste pogumno naprej, kajti človek potrebuje resnico, potrebuje besede, ki naša srca tudi ogrejejo, nas povezujejo in nam kažejo pot v jutri.

Vse izročam varstvu in priprošnji Marije Pomagaj. Z njo ste povezani od samega začetka. Naj njena materinska ljubezen spremlja vsak vaš nadaljnji korak! Vse vaše delo naj spremlja obilje Božjega blagoslova.