Nadškof Cvikl v Mariboru predstavil predsedniku republike delo Karitasa

7.4.2020 Maribor Karitas, Civilna družba
Foto: Karitas Foto: Karitas

Predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor je v torek, 7. aprila 2020, obiskal skladišče Karitasa v Mariboru.

Kratko poročilo o delu Karitas v Sloveniji v času epidemije COVID-19 je predsedniku republike predstavil mariborski nadškof metropolit in predsednik Slovenske karitas msgr. Alojzij Cvikl.

V zadnjih treh tednih smo v mreži Karitas po vsej Sloveniji oskrbeli 14.367 gospodinjstev. Pri tem smo zaznali 690 novih gospodinjstev. Razdelili smo skupaj 210 ton hrane in higienskih pripomočkov. Kar 20% paketov smo dostavili na dom. Dodatno smo s pomočjo pri plačilu položnic pomagali družinam in posameznikom v višini 53.000 EUR. V razdeljevanje je bilo vključenih več kot 1.500 mlajših prostovoljcev. Mnoge župnijske karitas ter tudi škofijske Karitas v NM in v MB delujejo v okviru civilne zaščite. V tem obdobju smo imeli 275 izrednih intervencij. Intenzivno delujejo tudi naše izposojevalnice invalidskih pripomočkov v CE, LJ in NM, ki pomagajo svojcem, ki so vzeli svoje starše iz domov ali bolnic. Naši strokovni delavci in usposobljeni prostovoljci izvajajo psihosocialno pomoč. V treh tednih so sprejeli preko 1.327 klicev. V 18 nastanitvenih enotah (materinski domovi, terapevtske skupnosti, zavetišča) imamo v oskrbi 148 uporabnikov. Delo je zelo zahtevno, vendar smo zadovoljni, ker vsaj zaenkrat v nastanitvah še nismo imeli primerov okužbe.

V času stiske je pomembno stopiti skupaj, veseli me sodelovaje Karitas s Civilno zaščito, z Rdečim križem (stojimo pred zgradbo v kateri imata RK in Karitas od leta 1994 skupno humanitarno skladišče), hitra in usklajena pomoč je tista, ki lahko učinkovito blaži neštete krizne situacije in prinaša upanje in zaupanje.

Želim, da se te vrednote solidarnosti in sočutne pomoči še bolj razširijo med nami, kajti tako bo med nami manj stisk in več veselja do življenja.

Hvala vam gospod predsednik za vaš obisk, ki prinaša spodbudo in priznanje vsem, ki delijo solidarnost in sočutno pomoč! Želim vam, vsem sodelavcem ter prostovoljcem Karitas ter drugih humanitarnih organizacij ter vsem ljudem dobre volje doživete in blagoslovljene velikonočne praznike!«

Predsednik Borut Pahor se je zahvalil sodelavcem in prostovoljcem Karitas in Rdečega križa za požrtvovalno in zavzeto človekoljubno delo, še posebej v tej za nas novi situaciji. Ogledal si je delo ter seznanil z osnovnimi procesi pomoči, ki so del sistemske oskrbe prebivalstva, koordinirane preko aktivirane Civilne zaščite v lokalnem okolju.

 

Podrobnejše informacije: Nadškofijska karitas Maribor, Strossmayerjeva 15, 2000 Maribor, Darko Bračun, generalni tajnik, 051 370 699, [email protected]