Nadškof Stres ob pogrebu Ivana Omana: Postavil je zgled človeka, kristjana in politika

Foto: p. Ivan Rampre za: Vatican News Foto: p. Ivan Rampre za: Vatican News

V Škofji Loki so 21. avgusta 2019 pokopali Ivana Omana, starosto slovenske politike in enega od ključnih osamosvojiteljev Slovenije ter soustanovitelja Slovenske kmečke zveze. Srčnost, pravičnost, pogum, humanizem so bile med besedami, ki jih je v pridigi pri pogrebni sveti maši izrekel nadškof msgr. Anton Stres. Predsednik republike Borut Pahor pa je Omana označil za narodnega buditelja.

Kot je v pridigi povedal predsednik Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci nadškof msgr. dr. Anton Stres, je bil pokojni gospod Oman drugačen od drugih: »Zanj je bilo najpomembnejše tisto, kar se neposredno ne vidi, je pa pravi in poslednji izvir in vzgib vsega našega delovanja. To je naše srce, jedro naše moralne osebnosti. Ne gre za to, da samo delamo dobra dela, gre za to, da smo dobri ljudje, kajti potem bodo dobre besede in dobra dela sledila, kakor dobra voda izvira iz dobrega studenca in ne more biti drugače.«

Ivana Omana smo po nadškofovih navedbah »spoštovali kot nekoga, o katerem rečemo, da je ’iz enega samega kosa’, da v njem ni več plasti in zato tudi ni prostora za nobeno dvojnost, kaj šele igro. S to svojo enovitostjo in celostnostjo je postavil zgled človeka, kristjana in politika, in to v času, ko je ravno politika prišla na slab glas«.

V zvestobi Jezusu Kristusu je bil »srčen v vseh svojih prizadevanjih in pobudah za demokratizacijo domovine,« je nadaljeval nadškof Stres. Pogum pa je bil po njegovem prepričanju še kako potreben tudi v tistih osemdesetih letih prejšnjega stoletja, »ko se je po desetletjih mračnega totalitarizma sicer začelo svitati, a sonce še ni vzšlo in tudi ni bilo niti najmanj gotovo, da ga ne bodo zastrli kakšni novi oblaki«.

Merilo Omanovih odločitev je bila pravičnost, je menil nadškof Stres, o čemer smo slišali v prvem berilu pri pogrebni sveti maši: »Tisti, ki so mnoge poučili v pravičnosti, so kakor zvezde za vso večnost.« Bog je po nadškofovih besedah kronal požrtvovalno in zvesto življenjsko služenje gospoda Omana z lepim številom let. »Odslej pa bo kakor svetla zvezda na nebu velikih sinov našega naroda. S tem svetim bogoslužjem se poslavljamo od njega z globoko hvaležnostjo Bogu, da nam ga je dal, ter s hvaležnostjo njemu za njegovo pričevanje, služenje svojemu narodu in prizadevanje za pravičnost in svobodo. Naj Gospod izpolni nad njim svojo obljubo bogatega plačila zvestemu služabniku,« je še zaželel predsednik Komisije Pravičnost in mir rajnemu Ivanu Omanu.

 

Vir: Radio Ognjišče