Nadškof Zore pri slovenski kapeli v Marijini dolini v Avstraliji

27.1.2016 Qeensland, Avstralija Nadškof Zore, Zamejci in izseljenci
Nadškof Zore se je srečal z rojaki v Queenslandu - Foto:Radio Ognjišče Nadškof Zore se je srečal z rojaki v Queenslandu - Foto:Radio Ognjišče

Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore danes zaključuje svoj obisk pri rojakih v Avstraliji. Po Melbournu je svoj obisk nadaljeval v Canberri in Sydneyju. Zakoncem Brežnik in Lajovic je izročil Ciril-Metodovo odličje Slovenske škofovske konference. V sredo, 27. januarja, je obiskal Marijino dolino v Qeenslandu, svoj obisk v Avstraliji pa je sklenil v mestu Adelaide.

V sredo, 27. januarja 2016, so v Marijini dolini v Kraljičini deželi (Qeensland) dobili obisk ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta.

V Marijinem svetišču je pozdravil goste predstojnik Marijinega svetišča pater Oskar, poljskega rodu in iz reda sv. Pavla puščavnika. Naš slovenska skupnost tukaj se vidno krči, zato nas je na žalost vedno manj prisotnih pri slovenskih srečanjih. To smo g. nadškofu že ob njegovem prihodu potožili, ki pa nas je znal lepo svetopisemsko potolažiti, saj pri Bogu števila niso važna, važna je vera in naši odnosi do Nebeškega Očeta. Gospod nadškof pater Stane Zore je odličen govornik in nas je njegova pridiga hitro prevzela, da smo z veseljem sprejemali vse razlage in poučne nauke. Bila je res lepa in slovesna sveta maša, kjer so z g. nadškofom somaševali štirje duhovniki. Po sv. maši smo se v procesiji odpravili do naše slovenske kapele Marije Pomagaj. Med potjo smo s patrom Darkom, ki je vodil petje, prepevali lepe slovenske Marijine pesmi, pri kapeli pa so sledile še pete Marijine litanije.

Skupaj z gosti smo se slikali skupinsko in posamezno, kjer smo v slikah želeli ohraniti lepe spomine na lepo in veselo srečanje. Vpisali smo se tudi v skupinsko spominsko knjigo, ki je v kapeli Marije Pomagaj dostopna vsem obiskovalcem. Vsi navzoči so pohvalili lepo predstavljeno in okrašeno kapelo Marije Pomagaj. Tudi zunanjost Marijine kapele je obdana s čudovitim vrtom, da naredi na vsakega romarja lep in dobrodošel vtis. G. nadškof nam je tudi prinesel pozdrave patra Valerijana, ki je sedaj v Ljubljani med brat frančiškani. Naslednja slovesnost v Marijini dolini bo septembra meseca, ko bomo praznovali že sedmo obletnico blagoslovitve. Tako se je končalo naše srečanje z g. nadškofom Zoretom in vsemi gosti v veselem in prazničnem vzdušju.

Čeprav se naša slovenska skupnost na tem delu sveta krči, saj se naša povojna generacija stara in je čedalje več rojakov, ki ne vozijo avto in tudi ne potujejo več, smo pa zato še vedno korajžni pri slovenskem radiju. Na etnični radijski postaji 4EB imamo, zaradi zadostnega števila članov, še vedno dve slovenski oddaji na teden: ob torkih in sobotah zvečer. Slovenske radijske oddaje nas obveščajo, o raznih novicah, nas vabijo na društvena srečanja in nas povezujejo. Vesna Lahovec je naša radijska predstavnica, ki vodi slovensko skupino radijcev in skrbi, da slovenska beseda in pesem redno odmeva po tukajšnjih radijskih valovih.

Prispevek je pripravil Mirko Cuderman/MME in je bil objavljen na spletni strani Radia Ognjišče.