Nadškof Zore sodeloval pri svečanosti v spomin na žrtve prometnih nezgod na ljubljanskih Novih Žalah

17.11.2023 Ljubljana Molitev
Foto: Jože Potrpin Foto: Jože Potrpin

Tretjo nedeljo v novembru obeležujemo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nezgod. Slogan za celotno desetletje se glasi: Spominjajmo se, pomagajmo, ukrepajmo. V naših mislih so umrli in poškodovani v prometnih nezgodah ter njihovi bližnji, prijatelji, sodelavci in znanci.

V teh dneh ga z različnimi dogodki zaznamujemo tudi v Sloveniji. Ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore se je v četrtek, 16. novembra, skupaj z drugimi predstavniki verskih skupnosti v Sloveniji udeležil svečanosti pri spomeniku žrtvam prometnih nezgod na ljubljanskih Novih Žalah.

Letos mineva deset let od umestitve tega osrednjega spomenika. Pobudnik postavitve je bil predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba. Zavod Varna pot pod okriljem Organizacije Združenih narodov, Svetovne Zdravstvene organizacije WHO in Evropskega združenja žrtev prometnih nezgod že od leta 2007 obeležuje in organizira aktivnosti ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nezgod.

Po polaganju cvetja so zbrane nagovorili gostitelj tokratnega dogodka, predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba, arhitekt in avtor spomenika Marko Mušič, direktorica Agencije za varnost prometa (AVP) Simona Felser, kot osrednji govornik – direktor direktorata za policijo in druge varnostne naloge na ministrstvu za notranje zadeve Gregor Hudrič in verski predstavniki: bivši škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Filo, paroh Srbsko pravoslavne cerkve v Ljubljani Aleksander Obradović, mufti Islamske skupnosti v RS Nevzet Porić in v imenu Katoliške cerkve v Sloveniji ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Svoj delež je dodal še trobilni kvintet Slovenske policije z več glasbenimi napevi.

Vir novice: Vatican News