Nagovor nadškofa Stanislava Zoreta ob inavguraciji novega ljubljanskega muftija mag. Nevzeta Porića

18.3.2022 Ljubljana Nadškof Zore, Škofija Ljubljana, Islam

Spoštovani gospod mufti mag. Nevzet Porić, spoštovani predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in vsi cenjeni odlični gostje.

Zbrali smo se, da bi novemu muftiju Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji mag. Nevzetu Poriću čestitali ob imenovanju in mu zaželeli blagoslova pri njegovi skrbi za člane Islamske skupnosti v Sloveniji. Seveda je to tudi priložnost, da se zahvalimo dosedanjemu dr. Nedžadu Grabusu, ki je sedaj prevzel skrb za vernike v Sarajevu.

Obdarjeni smo s skrajno občutljivim časom, v katerem svet vedno bolj prežema strah, ki rojeva nasilje, trpljenje in umiranje nedolžnih ter dolge kolone ljudi, ki so izgubili vse in bežijo, da rešijo golo življenje. Zato bi rad svoje besede naslonil na misli papeža Frančiška, ki jih je zapisal v okrožnici Vsi smo bratje. Ko spregovori o verskih voditeljih in njihovi odgovornosti, pravi, da je zapoved miru globoko vtkana v verska izročila, ki jih zastopamo … poklicani smo, da prevzamemo vlogo iskrenih 'sogovornikov', da sodelujemo pri vzpostavljanju miru. Pri tem nihče ne išče svoje koristi, temveč se velikodušno razdaja do konca, saj ve, da je njegov edini pravi zaslužek mir. Vsak izmed nas je poklican, da postane 'tvorec' miru, ki združuje in ne ločuje, ki gasi sovraštvo in ga ne prikriva, odpira pota dialoga in ne postavlja novih zidov (prim. Vsi smo bratje 284).

Novemu muftiju v imenu Katoliške cerkve in v osebnem imenu želim, da bi z Božjim blagoslovom in s svojimi osebnimi sposobnostmi postal takšen tvorec miru med nami. Zato naj te misli sklenem z molitvijo Karla de Foucaulda  za vse nas:

Gospod in Oče človeštva,
ki si vsa človeška bitja ustvaril z istim dostojanstvom,
vlij v naša srca bratskega duha.

Navdihni nam sanje novega srečanja, dialoga, pravičnosti in miru.

Spodbujaj nas k oblikovanju bolj zdrave družbe in dostojnejšega sveta,
brez lakote, brez revščine, brez nasilja, brez vojn.

Naj se naše srce odpre vsem ljudstvom in narodom zemlje, da bi spet spoznali dobroto in lepoto, ki si ju vsejal v vsakega izmed njih,
da bi utrdili vezi edinosti, skupne načrte, isto upanje.
Amen.

 

Msgr. Stanislav Zore,
ljubljanski nadškof metropolit