Nagovor škofa Štumpfa pri maši ob Novem letu

1.1.2013 ob 10:00 Stolnica sv. Nikolaja v Murski Soboti Škofija Murska Sobota
Murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf - foto - Klavdija Dominko Murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf - foto - Klavdija Dominko

Prazniku Marije, Božje Matere, bi v nekem smislu lahko rekli, da je to ženska oblika božiča. Obhajamo namreč versko resnico, da je  Marija, Mati Jezusa Kristusa, človeka in Boga. Tako se na ljubek način objemata materinstvo in Božja vsemogočnost.

Vsak novorojeni otrok odseva v očeh svoje matere. Tudi dete Jezus odseva v očeh Matere Marije iz Nazareta. Ta odsev otroka v očeh Matere so upodobili mnogi umetniki v svojih delih. 

Bistvo božiča je v prikazanju. Nekdaj so si ljudje samo v domišljiji in podobah predstavljali Boga. Tudi Bog jim je nekdaj govoril po prerokih. Toda na božič pa se nam je prikazal. Zapustil je veličastje nebes in prišel k nam. Bog ni več predmet filozofskih idej ali zgolj duhovnih iskanj. Bog je postal realnost v telesu. Boga se nam ni treba bati, kot so se ga bali Abraham, Jakob, Izak, Mojzes, preroki … Bog je postal naš domačin. V svoji neizmerni dobroti se vsak dan sklanja do nas. Apostol Pavel nam pravi, da smo postali sinovi in hčere Boga Očeta; njegovi posinovljenci (prim. Gal 4, 5).

S tem, da je prišel med nas kot otrok, se Bog zoperstavlja vsakemu nasilju in s seboj prinaša mir. V tem svetu nasilja in smrti vse človeštvo kliče: »Ti o Bog, ki si se nam prikazal kot dojenček in nas ljubiš neizmerno, pokaži svojo moč. Uniči orožje in hudobijo. Naj zmaguje tvoj mir.«

Mati Marija je sprejela Jezusa kot Boga s premišljevanjem v svojem srcu. Vse svoje življenje je poslušala svetopisemsko Besedo, jo premišljevala in izpolnjevala. Njeno premišljevanje pomeni življenjski stil. Evangeliji nam posredujejo samo nekaj Marijinih besed, toda vedno je navzoča v Jezusovih odločilnih trenutkih življenja. Njena prisotnost je diskretna, nevpadljiva. Tedanja javna družba je sploh ni opazila. Danes bi temu rekli, da je bila medijsko nezanimiva, toda nadvse pogumna v odločilni uri za naše odrešenje, na Kalvariji pod Sinovim križem. Tam je bila namesto vseh, ki se sramujejo njenega Sina; namesto strahopetnih učencev, namesto porogljivih in hudobnih farizejev.

Vztrajnost in zvestoba sta kreposti, ki krasita mnoga ženska srca. Današnje žene bi mnogo bolj morale v srcu premišljevati življenje Matere Marije. Med nami bi bilo več odpuščanja in dobrote in mnogo manj sovraštva in maščevanja.

Pastirji so prvi sprejeli novico o rojstvu Odrešenika. Brž so zato pohiteli v Betlehem in tam našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli (prim. Lk 2, 16). Za dokaz o resničnosti obstoja Odrešenika, pastirji niso zahtevali znamenj, čudežev, kot so to hoteli Mojzes, Jozue, mnogi izraelski kralji in preroki. Preprosto so verjeli angelom. Pastirji bi angele lahko smatrali za halucinacijo, privid, blodnjo. Današnje znanstvene razlage o prikazanjih nebeških oseb, dlje od takšnih trditev na zmorejo. Po svoje je razumljivo, saj se razum temu upira in če ni ponižnosti, temu celo sovražno nasprotuje. Samo preprosto srce zmore sprejeti novosti in presenečanja, ki jih prinaša življenje. Pastirji so zaradi svoje preprostosti lahko oznanjali Jezusovo rojstvo. Tako so tudi žene zaradi svoje preprostosti in zvestobe bile prve znanilke Jezusovega vstajenja od mrtvih.   

Kdo nam danes oznanja veselje ob srečanju z Jezusom? Mnogo jih je med nami. To so duhovniki, ki z žarom živijo in oznanjajo to srečanje z Jezusom. To se sestre redovnice, ki so zaradi tega srečanja vse zapustile, moža, otroke in dom, ter hodijo za Jezusom, edinim ženinom. Srečanje z Jezusom nam oznanjajo tisti, ki z ljubeznijo pristopajo k zapornikom, bolnikom, obubožanim. Srečanje z Jezusom spreminja življenje mnogih mladih, da zapuščajo svet strasti, omame in užitka ter se odločajo za žrtvovanje v službi bližnjim. Velike besede varajo. Samo dejanja prepričajo

Bratje in sestre!

Voščim Vam v novem letu 2013 manj reklam v poštnih nabiralnikih, manj reklam na televizijskih ekranih in radijskih valovih. Voščim Vam manj obljub v besedah in več pričevalcev miru, resnice in pravice

Gospod Bog naj vas blagoslavlja tudi v novem letu, vas varuje. Naj da sijati svoje obličje nad vami in naj vam bo milostljiv. Naj dvigne svoje obličje nad vas in vam podeli mir (prim. 4 Mz 6, 24-26).

Resnično naj se Gospod Bog sklanja nad nami v tem novem letu, ki obeta mnogo težav, odpovedi  in negotovosti. Soočimo se z letom ki je prišlo skupaj z Gospodom Bogom. Z Njim je drugačen, lepši in bolj obetaven svet mogoče ustvariti.

Blagodejno leto 2013 Vam želim.


msgr. dr. Peter Štumpf
murskosoboški škof